Foto: Jurgen van Hoof

Leende is welzijnsconsulent rijker

Roy de Leijer

Zorgcoöperatie start nieuw pilot

Het was een grote wens van zorgcoöperatie Graag Gedaan in Leende: een welzijnsconsulent. Vanaf medio maart volgend jaar gaat hij of zij aan de slag. Inwoners kunnen bij de consulent onder meer terecht met vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

LEENDE - Om inzicht te krijgen hoe dorpsgenoten kunnen worden geholpen langer zelfstandig en prettig in Leende te kunnen blijven wonen, heeft de Leendse zorgcoöperatie in februari 2017 onderzoek uitgevoerd onder alle dorpsgenoten van 70 jaar en ouder. Uit dit onderzoek kwam duidelijk naar voren dat er behoefte is aan goede begeleiding van mensen, zodat ze langer de regie in eigen hand kunnen houden.

Zorgcoöperatie Graag Gedaan heeft hiervoor een professionele welzijnsconsulent op het oog, iemand die zich richt op de zelfredzaamheid van mensen en het maken van lokale verbindingen. Daarnaast kan hij of zij een ondersteuning zijn voor het oplossen van problemen die spelen bij dorpsbewoners.

De welzijnsconsulent is bij voorkeur woonachtig in Leende. Inwoners, zowel jongeren, gezinnen, als ouderen, kunnen bij hun dorpsgenoot terecht met vragen op het gebied van welzijn, diensten, zorg, wonen, opvoeden en opgroeien. Het moet iemand zijn die de juiste paden binnen de zorg en binnen het dorp kan bewandelen. "Hij of zij gaat proactief aan de slag. Het is onder meer de bedoeling dat alle ouderen één tot twee keer per jaar thuis worden bezocht. Daardoor ontstaan er een vertrouwensband. Verder moeten er hulpvragen worden 'uitgelokt' voordat situaties te ernstig worden", vertelt Geert Hut, voorzitter van zorgcoöperatie Graag Gedaan. Een van opdrachten die de consulent meekrijgt is het aanpakken van eenzaamheid. Hut: "Dat is niet iets wat mensen zichzelf opleggen. Het overkomt je."

Zorgcoöperatie Graag Gedaan wil de nieuwe functie met ingang van 1 maart volgend jaar hebben ingevuld. De consulent gaat vooralsnog 15 uur per week aan de slag. Hut: "Wij willen het pilotjaar gebruiken om de nut en noodzaak van de functie aan te tonen." De zorgcoöperatie heeft bewust gekozen voor een onafhankelijke kracht.

De welzijnsconsulent is zichtbaar aanwezig in het dorp, gaat op huisbezoek, voert gesprekken met mensen, peilt behoeften en is een schakel tussen vraag en aanbod. Er wordt kantoor gehouden in De Huiskamer aan de Schoolstraat in Leende. Hut: "Het is mogelijk dat daar ook een spreekuur wordt georganiseerd."

In eerste instantie worden er door de welzijnsconsulent in de directe omgeving oplossingen gezocht. Als deze opties niet het gewenste resultaat opleveren, dan wordt er professionele hulp ingeschakeld.

De nieuwe vacature is mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de gemeente Heeze-Leende, Rabobank Dommelstreek en het Oranje Fonds. De sollicitatieprocedure gaat deze week van start.

Voor meer informatie zie: www.zcgraaggedaanleende.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden