Logo deparelvanbrabant.nl


Foto:

'Ik zit iedere dag achter een klavier'

Roy de Leijer

Decemberpiek voor organist

De kerstperiode is ieder jaar een drukke tijd voor Ad Bergmans uit Someren. Nog vaker dan anders zit de tachtiger in de decembermaand achter de toetsen van een orgelklavier. Dat doet hij in de hele regio.

STERKSEL/SOMEREN - Ad Bergmans is al jaren de vaste organist in veel kerken en zorgcentra, waaronder de kloosterkapel van Kloostervelden in Sterksel en de Heilige Maria Presentatiekerk in Asten. Daarnaast valt hij regelmatig in voor collega's, waarvan het aantal steeds veder daalt. Ook begeleidt hij verschillende kerkkoren in de regio.

Bergmans: "Ik zit iedere dag achter een klavier. Als het niet in de kerk is, dan bij mij thuis." Tijdens zijn rondgang door de regio wordt hij vaak vergezeld door zijn vrouw. "Ze zingt dan mee in het koor", zegt Bergmans, die deze maand ook een toneelgezelschap begeleidt. Daarnaast haalt de organist nog regelmatig zijn accordeon voor de dag.

Tijdens een korte rondleiding door de Sterkselse kloosterkapel kan Bergmans het niet nalaten om de registers even open te zetten. Eerst neemt hij plaats achter het kleine orgel vooraan in de kapel. Daarna is het onlangs gerestaureerde Vermeulen-orgel aan de beurt. Ook in het donker weet hij de treden naar het elektro-pneumatische pijporgel moeiteloos te vinden. Bergmans is zeer tevreden over de restauratie van het orgel: "Er was veel achterstallig onderhoud. Het orgel klinkt nu weer prachtig."

Zijn passie voor het orgelspel ontstond op de kostschool. "Daar ben ik begonnen met pianoles. Toen er bij de broeders een organist wegging moest ik hem vervangen. Ik weet het nog goed, het was op 2 februari 1949, tijdens de viering van Maria-Lichtmis." Hij speelde op een harmonium, een zogeheten traporgel. "Dat viel in het begin nog behoorlijk tegen", aldus Bergmans.

Hij kreeg onder meer les van de bekende organist Hub Houët, die hem onder meer wegwijs maakte in het gregoriaans. Vijfentwintig jaar geleden ging Bergmans met pensioen. Na zijn pensionering is hij voor meerdere parochies in de omgeving gaan spelen.

"Mensen zeggen weleens tegen mij: 'je kunt geen nee zeggen', maar dat hoef ik ook niet. Als ik kan, dan ga ik. Meestal begin ik een kwartier van tevoren, dan kan ik spelen wat ik wil. Het ligt er echter wel aan bij wat voor een gelegenheid ik aanwezig ben. Bij een uitvaart mag het natuurlijk niet te frivool klinken."

Aan stoppen denkt de tachtiger voorlopig niet. Nog altijd is de Somerenaar drukbezet. Dat komt onder meer door zijn repertoirekennis. "De meeste uitvaartmissen ken ik van buiten", aldus Bergmans, die graag kerstliederen speelt. Bergmans: "Ik kan er echt van genieten als mensen dan meezingen."

Een voorkeur voor een kerkorgel heeft hij niet. "Ieder orgel heeft zijn eigen klank. Het orgel in Maarheeze klinkt bijvoorbeeld erg mooi, maar dat geldt ook voor het orgel in Soerendonk. Daar zaten regelmatig leerlingen van het conservatorium in Tilburg achter het toetsenbord, omdat je er zo lekker 'Italiaans' op kan spelen."

Bergmans viert begin volgend jaar zijn 70-jarig jubileum als organist. Dan is hij ook een halve eeuw de vaste bespeler van het orgel in de Sterkelse kloosterkapel. Voor zijn verdiensten ontving de oud-verpleegkundige de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Nieuwsoverzicht