Ook dit jaar is er op eerste en tweede kerstdag in Gastel een levende kerststal te zien.
Ook dit jaar is er op eerste en tweede kerstdag in Gastel een levende kerststal te zien. (Foto: )

Opnieuw levende kerststal in Gastel

Roy de Leijer

'Huilbaby's zijn er bijna geen'

Gemeenschapshuis De Schaapskooi in Gastel biedt op eerste en tweede kerstdag opnieuw onderdak aan een levende kerststal. Het kersttafereel is in de loop der jaren uitgegroeid tot een begrip in de regio.

GASTEL - Ieder jaar op eerste en tweede kerstdag is er in het 700 inwoners tellende dorpje Gastel een levensechte kerststal te zien. Dit jaar verrijst de stal voor zevenentwintigste keer in gemeenschapshuis De Schaapskooi. De zaal wordt dan omgetoverd tot een nostalgisch kerstlandschap.

In Gastel nemen ze de levende kerststal letterlijk, er is namelijk geen beeld te zien. Verdeeld over eerste en tweede kerstdag biedt de stal onderdak aan een klein legertje figuranten uit het Bijbelverhaal, zoals: engeltjes, herders, Maria, Jozef én natuurlijk een pasgeborene. Ook een kalfje, schapen en ezel ontbreken dit keer niet. "Alles in de kerststal leeft, dat zie je bijna nergens", zegt medeorganisator Martien van der Linden.

In en rondom de indoor-kerststal is het goed toeven, aldus Van der Linden: "Het is geen kerststal midden op een plein, maar een heerlijk verwarmde stal." Frans Claes vult aan: "Huilbaby's zijn er dan ook bijna geen."

In 1992 vond de eerste editie plaats. Met de levende kerststal wordt geld ingezameld voor het onderhoud van de Gastelse Corneliuskapel. De organisatie wordt hierbij ondersteund door tientallen vrijwilligers. Er zijn verschillende werkgroepen, variërend van de sier- tot de schminkploeg. Van der Linden: "De eerste baby die in de kribbe werd gelegd, is nu een van onze meest fanatieke vrijwilligers."

Ouders uit de hele regio melden hun zonen en dochters aan voor de levende kerststal. De baby's zijn onder meer afkomstig uit België en zelfs uit Duitsland. Aan Jezus-baby's is er in Gastel dan ook nooit een tekort. Claes: "Dat komt onder meer omdat we goede contacten met een vroedvrouw hebben. Ook bellen veel mensen ons ieder jaar spontaan op. We streven iedere dag naar zo'n twintig pasgeborenen. De bezetting voor dit jaar is al aardig rond, maar ouders kunnen zich nog altijd melden. Als we meer dan twintig baby's hebben, dan worden ze sneller afgewisseld."

Inmiddels hebben ruim driehonderd Jezus-baby's in de Gastelse kribbe gelegen. "In het begin waren we al blij als we baby's uit mei hadden, maar tegenwoordig mogen ze niet ouder zijn dan drie maanden", vertelt Van der Linden. Verschillende ouders komen later terug met hun andere kinderen. "Voor veel mensen is de levende kerststal daardoor ook een reünie", weet Claes.

Ook regionale en landelijke media hebben de levende kerststal in de loop der jaren weten te vinden. Onder meer Omroep Brabant en SBS6 zijn in Gastel geweest om te filmen. Voor de opnames van het NCRV-programma 'Knipoog uit de kribbe' werd de kerststal in een vrachtwagen gezet en naar een kerk in Utrecht gebracht. De uitzending was op eerste en tweede kerstdag op televisie te zien. Claes: "Bij de herhaling werd echter niet vermeld dat de levende kerststal alleen op eerste en tweede kerstdag wordt gehouden. Toen we dat jaar op 'derde kerstdag' de kerststal aan het afbreken waren, kwamen er nog verschillende mensen naar De Schaapskooi Gastel om een kijkje in de kerststal te nemen."

Voor meer informatie over de levende kerststal in Gastel zie: www.levende-kerststal.nl

De lectorengroep houdt ook een kerstnachtmis. Deze mis wordt in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 december vanaf 24.00 uur gehouden in gemeenschapshuis De Schaapskooi. Op eerste kerstdag is er vanaf 09.00 uur een viering in de kapel op het Corneliusplein.

Meer berichten