Hans en Louis Maas. Hans, voormalig monteur van landbouwmachines, werkt sinds 4 jaar zelfstandig op 'De Ontginning'.
Hans en Louis Maas. Hans, voormalig monteur van landbouwmachines, werkt sinds 4 jaar zelfstandig op 'De Ontginning'. (Foto: )

De kerstboomkennis van Hans en Louis

Fransje Thijssen

Passie en bruikbare tips

Geen kerstdecoraties, schitterende kerstverlichting of opdringerige Christmas Carols, maar fris groen en rust om je heen: Grote velden, beplant met dennen in alle soorten en maten. Op de grens van Sterksel en Maarheeze ligt Boomkwekerij De Ontginning. Louis Maas en zijn zoon Hans kweken taxus, beuken en kerstbomen. Gedurende de maand december begint de werkdag als het licht wordt en stoppen ze als het donker is.

Regio - De grootste boom is 12 meter hoog. Louis is met kerstbomen begonnen in 1974 op de grond van de boerderij van zijn vader. Louis: "De boerderij had geen groeimogelijkheden meer door de opgelegde melkquota van de overheid. De grond was er dus zijn we begonnen met het planten van dennenbomen. Het bedrijf is gegroeid tot de 23 hectaren die het nu is." Zoon Hans: "Het grondgebied bestond vroeger uit bos, heide en vennen en is in de jaren '20 ontgonnen, vandaar de naam." Elke dag komen de bomen vers van het land. De klanten krijgen goede adviezen en hebben volop keuze. De Abies nordmanniana ofwel 'De Nordmannspar' is een populaire boom. Hans: "De Nordmann is stevig, groenblijvend, naaldvast en gemakkelijk omdat de takken meteen terug vallen in model. De Abies fraseri of 'Fraserspar' wordt ook veel gevraagd maar is moeilijker om te telen, hij vraagt veel snoeiwerk en heeft specifieke grond nodig. Voor een grote boom buiten is de Picea Abies, de fijnspar, heel geschikt." Louis: "Als mensen zich bewust zouden zijn van wat er nodig is om een kerstboom te kweken tot gemiddelde lengte, zouden ze de boom goedkoop moeten vinden." Het begint met een zaailing, na twee jaar worden de plantjes uitgezet op bedden, tien per m2. Na weer twee jaar worden de kleine boompjes apart uitgezet om te gaan groeien, dit duurt ongeveer acht jaar. Een Nordmann is na 12 jaar 'kaprijp'. Ook het onderhoud van kerstbomen wordt onderschat", vindt Louis. "We moeten onkruid wieden, de bomen in vorm blijven snoeien en als ze ouder worden mest geven, anders is de kleur niet goed." Louis en Hans bieden veel service zoals het op maat maken van de boom, een gat in de stam boren om hem stevig te kunnen neerzetten en de boom zodanig inpakken dat hij gemakkelijk vervoerd kan worden. Ze hopen dat de mensen blij en tevreden naar huis gaan om hun boom een mooi plaatsje te geven. De boomkwekers hebben plezier in hun werk: "We kennen onze klanten, het is grappig om te zien als een oud dametje met een hele grote kerstboom vertrekt of iemand, die met een kleine aanhanger, een boom van zes meter vervoert." Om een boom zo lang mogelijk mooi te houden heeft Hans nog een paar tips: "Goed water geven, de bast aansnijden voor je de boom binnen zet en liever niet tegen verwarming of kachel plaatsen." Elke boom laat naalden vallen, maar de Nordmann en Fraserspar zijn sterk, de naalden drogen eerder in dan dat ze uitvallen is de ervaring van Hans. Voor beiden is Kerstmis beleving van sfeer en gezelligheid.

Meer berichten