Ouders kunnen met een paar tips de veiligheid van kinderen in de auto al flink verbeteren. FOTO: Veiligheid.nl
Ouders kunnen met een paar tips de veiligheid van kinderen in de auto al flink verbeteren. FOTO: Veiligheid.nl (Foto: )

8 van 10 kinderen onveilig in auto

Van de redactie.

Verkeerde installatie autostoeltjes

8 op de 10 kinderen zitten niet veilig in de auto. De helft van de autostoelen is niet goed geïnstalleerd. Ook het vastzetten van kinderen in de autostoel gaat vaak mis. 6 op de 10 kinderen zit te los in de autostoel doordat ouders de gordeltjes van het harnasje niet goed aantrekken. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid, uitgevoerd door VeiligheidNL, onder kinderen van 0 tot en met 8 jaar.

VELDHOVEN - Het kiezen van de juiste autostoel voor de baby, peuter of kind gaat in vrijwel alle gevallen goed (93%). "Een schokkend resultaat is dat 9 op de 10 ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren," zegt Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien bij VeiligheidNL. "Met het kopen van de juiste autostoel ben je er echter nog niet. De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, de gordel is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los."
Niet alleen ouders hebben er moeite mee hun kind veilig mee op pad te nemen, voor bijvoorbeeld opa's en oma´s lijkt dit nog lastiger. Het onderzoek laat zien dat de kans groter is dat kinderen onveilig in de auto zitten als ze door iemand anders dan de ouder worden vastgezet.

Fatale gevolgen

Kinderchirurg-traumachirurg dr. William Kramer ziet dagelijks de gevolgen van het onjuist gebruik van autostoelen: "Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verwondingen. Bij een niet goed sluitende gordel of bij een dikke winterjas slaan het hoofdje en de armen tegen de voorstoel en kan de gordel diep insnoeren, leidend tot ernstige inwendige verwondingen. Zorg dus dat veiligheid voor het kind nummer één is. In een goed autostoeltje, goed in de gordeltjes en bij baby's en peuters in een stoeltje geplaatst tegen de rijrichting in."

Check altijd met aandacht

Dat ouders zich goed verdiepen in de juiste installatie van de autostoel is van levensbelang. Judith van Sambeek, Marketingmanager bij Maxi-Cosi stelt: "Het installeren van een autostoel is lastig. We adviseren ouders altijd goed de handleiding te lezen en eventueel instructiefilmpjes te bekijken voor de juiste installatie. Laat het bij twijfel checken door een expert."

5 tips

Een paar tips om de veiligheid van kinderen in de auto flink verbeteren:

  1. Installeer de autostoel altijd conform de handleiding. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn en goed zijn vastgeklikt.

  2. ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het 3e bevestigingspunt gebruikt worden.

  3. Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag max. 1 cm ruimte tussen gordel en lichaam zitten.

  4. Let bij een peuterautostoel op de hoogte van het harnasje. Er mogen maximaal 2 vingers ruimte tussen het harnasje en de schouder zitten.

  5. Is het kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden