De spelersgroep van de nieuwe KNAL-productie ‘Wie van de Drie’ Foto: KNAL/Anja van Hulten
De spelersgroep van de nieuwe KNAL-productie ‘Wie van de Drie’ Foto: KNAL/Anja van Hulten (Foto: )

KNAL speelt 'Wie van de Drie'

Roy de Leijer

Jaarlijks zaalstuk in De Meent

Toneelvereniging Kunst Na Arbeid speelt op zaterdag 8, zondag 9 en woensdag 12 december haar jaarlijkse zaalvoorstelling. Dit keer is de keuze van KNAL gevallen op de komedie 'Wie van de Drie'.

LEENDE - De komedie 'Wie van de Drie', geschreven door Carl Slotboom, toont de belevenissen van de meest vreemde hotelgasten. In hotel Stropershorst stapelen de misverstanden zich op. Dit alles leidt tot de meest hilarische situaties. De regie is voor het tweede achtereenvolgende jaar in handen van Boy Jansen.

De spelersgroep van 'Wie van de Drie' bestaat uit: Anita Bekkers, Herbert van Breugel, Franka Couwenberg, Aniek van Hoef, Ruud Jansen, Annelies Kerkhofs, Erik van Luijtelaar, Ted Luiten, Chris Ras en Yvonne Vermeulen.

Er zitten veel verrassende wendingen in de voorstelling. "Ook hebben we dit jaar zeker niet aan typecasting gedaan", verklapt KNAL-bestuurslid Anja van Hulten. Regisseur Boy Jansen vult aan: "Dingen die voor de hand liggen, doen we juist niet. Dat kan onder meer door bij personages gebruik te maken van details die origineel niet in het stuk zitten."

Achter de schermen is de Leendse toneelvereniging bezig met het klaarstomen van een nieuwe generatie spelers. Hiervoor werd onlangs de jeugdtoneelgroep Lef! opgericht. De 27-jarige Aniek van Hoef is op dit moment een van de jongste KNAL'ers. Zo'n 8 jaar geleden kwam ze voor een stage bij KNAL terecht. Van Hoef: "Ik heb eerst een jaar op de bank gezeten, daarna kreeg ik mijn eerste bijrol." Van Hulten: "Veel spelers die lid worden doen dat pas na rond dertigste of veertigste. Als je wil zit je er meteen middenin. Dat hoeft overigens niet per se als speler."

Van Hoef merkt dat veel leeftijdsgenoten niet meteen overlopen van enthousiasme om een voorstelling te bezoeken. Van Hoef: "De beeldvorming is soms een probleem. Voordat je een oordeel kan vellen moet je eigenlijk eerst een voorstelling hebben gezien." "Als je komt kijken dan moet je echt wel lachen", belooft Van Hulten.

Met het huidige ledenbestand kan KNAL nog wel even vooruit. Van Hoef: "In verhouding met veel andere toneelverenigingen hebben we bovendien veel spelende mannen. Veel verenigingen kampen juist met een tekort." Van Hulten: "Het is echter fijn om ook in de toekomst over spelers van verschillende leeftijden te kunnen beschikken."

Lef! richt zich op jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Van Hoef: "Daarna kunnen ze doorstromen naar KNAL." Eerst volgen ze een paar workshops. Vervolgens starten de repetities voor het toneelstuk, dat in het voorjaar op de planken wordt gebracht. Er zijn nog een paar plekjes vrij.

'Wie van de Drie' wordt 8, 9 en 12 december opgevoerd in een tot theater omgetoverd gemeenschapshuis De Meent. De voorstellingen beginnen steeds om 20.15 uur. Kaarten à 10,- euro kunnen worden besteld via tel. 06-30055182, of www.knaltoneel.nl. De Meent ligt aan de Julianastraat 1 in Leende.

Meer berichten