Foto: Jurgen van Hoof

Pastor blij met alle steun na inbraak

Roy de Leijer

'Iedereen leeft mee'

In de pastorie in Leende is op maandag 26 november ingebroken. De inbrekers werden op heterdaad betrapt door pastor Wim van Meijl, die daarna zelf het doelwit werd van de ongenodigde gasten. De confrontatie leverde hem onder meer een paar pijnlijke ribben op, maar ook heel veel hartverwarmende reacties.

LEENDE - Een paar dagen na de inbraak gaat Wim van Meijl (74) ogenschijnlijk nuchter om met het bezoek van het inbrekersgilde. Behalve een paar pijnlijke ribben heeft hij naar eigen zeggen niets aan de confrontatie overgehouden. "Wel heb ik het gevoel dat ze ook in mijn veiligheid hebben ingebroken. Ik verwacht echter dat dat op den duur weg zal ebben."

Van Meijl betrapte de inbrekers nadat ze de pastorie al waren binnengedrongen. "Het was omstreeks 18.00 uur. Het glas van een raam was kapotgeslagen. Ze waren alles overhoop aan het halen."

De pastor kwam nog even terug om te werken in de pastorie toen hij de inbrekers tegen het lijf liep. Letterlijk. Het kwam tot een handgemeen met de ongenodigde bezoekers. Van Meijl verweerde zich echter kranig, waarna het viertal op de vlucht sloeg. "Toen ik mijn telefoon voor de dag had gehaald en vertelde dat ik de politie ging bellen kwamen ze op me af. We hebben vervolgens flink gevochten. De inbrekers namen mijn gsm mee. Die is later in de tuin van de pastorie teruggevonden", vertelt Van Meijl.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er is in ingebroken in een pastorie in de gemeente Heeze-Leende. Een paar weken geleden werd de pastorie in Heeze getroffen door een inbraak. Van Meijl vermoedt dat de inbrekers op zoek waren naar geld: "Behalve wat geld is er verder niets buitgemaakt." Wel heeft het viertal een enorme ravage achtergelaten. Verschillende kasten waren opengebroken. "Ik heb nog wel een bijzonder souvenir aan de inbraak overgehouden", zegt Van Meijl, die een bureaulade opentrekt en daaruit een koevoet pakt. Van Meijl: "Dit hebben ze achtergelaten."

Achteraf gezien is hij blij dat het zo is afgelopen. "Ik heb geluk gehad. Dit had ook andere bezoekers van de pastorie kunnen gebeuren", vertelt Van Meijl, "veel parochianen hebben een sleutel van het gebouw. Er komen veel mensen om werkzaamheden te verrichten. Nu ben ik degene die het allemaal heeft meegemaakt. Het maakt je extra bewust van het feit dat de maatschappij waarin we leven ook haar mankementen heeft."

Na de inbraak stroomde zijn mailbox vol. Zijn bureau staat vol met kaarten. Van Meijl: "Ik heb meer dan honderd berichten en kaarten ontvangen. Mensen hebben er echt de tijd voor genomen. Ze hebben complete verhalen geschreven. De reacties komen uit alle geledingen van de samenleving. Iedereen leeft mee, ook mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het is allemaal hartverwarmend. Ik hoop dat andere alleenstaanden en ouderen die het slachtoffer van een inbraak worden op dezelfde steun kunnen rekenen."

Meer berichten