Het dameskoor van Annie Snoeijen is elke 1e en 3e zaterdag van de maand te beluisteren tijdens de dienst in de Martinuskerk
Het dameskoor van Annie Snoeijen is elke 1e en 3e zaterdag van de maand te beluisteren tijdens de dienst in de Martinuskerk (Foto: )

'Zingen geeft troost, je bent niet alleen'

Fransje Thijssen

Gouden jubileum Annie Snoeijen

Afgelopen vrijdag vierde Annie Snoeijen (86), tijdens het Ceciliafeest van het Dameskoor van de Heilige Nicasius in Heeze, haar 50-jarig koorjubileum. Nog steeds vindt ze het fijn om naar de repetities te gaan en met haar koor de diensten in de Sint-Martinuskerk op te luisteren.

Heeze - Het koor bestaat uit 19 dames, sopranen en alten, die elke week op donderdagmiddag repeteren in de Sint-Martinuskerk. De leeftijd van de dames varieert van 65 tot 93 jaar, ze vormen een hechte groep. Het koor is opgericht in 1965, vanaf het eerste uur is Dien Boerenkamp (91) voorzitter. In alle opzichten is er sprake van harmonie. Dien: "Het gaat heel goed met elkaar, de sfeer is goed en er zijn nooit problemen."Dirigent Wim ter Burg en organist Sjef Seuntjes leveren een belangrijke bijdrage aan het geheel. Professioneel dirigent Wim kwam zeven jaar geleden het koor tijdelijk uit de nood helpen en is gebleven tot nu toe. "Ik ben content over de dames, er zitten hele mooie stemmen tussen. Jubilaris Annie heeft nog steeds een mooie sopraanstem." Annie zong tijdens haar werk thuis altijd liedjes mee op de radio maar vindt toch dat haar stem, naarmate de leeftijd vordert, minder is geworden. "De toon houden gaat goed maar de keel hapert soms." Daarom vindt ze het fijn als de organist iets harder speelt, daar heeft ze veel steun aan. Het koor is blij met het nieuwe orgel dat sinds een jaar in de kerk staat. De trap naar boven beklimmen werd voor veel dames een probleem. De map van de koorleden is gevuld met mooie muziekstukken zoals het Ave Maria van Perosi, het Ave Verum Corpus van Mozart en het Panis Angelicus van Henri Clement, alles geschreven voor vrouwenkoor. Voor een rouwdienst, "die zijn er tegenwoordig veel" vindt Annie, zingen ze een Latijnse Requiemmis van Johann Singenberger, maar ook Nederlandse teksten als 'Blijf mij nabij'. Dirigent Wim: "Natuurlijk moeten de dames wennen aan nieuwe muziekstukken en wordt er veel herhaald maar dat geeft niet." Rustig en met veel humor leidt hij het koor door de stukken. Annie: "Hij is heel precies, dat is ook goed." Annie vindt het fijn als iedereen er is, dan klinkt het het beste en heb je steun aan elkaar. Nog geen jaar geleden is haar echtgenoot overleden. "Wennen doet het nooit maar ik wilde niet te lang van het koor wegblijven. Zingen geeft troost en je bent niet alleen. Gelukkig kon ik nog zingen."

De dames zijn een beetje in mineurstemming wat de voortgang van het koor betreft: In januari gaat dirigent Wim het koor, na 7 jaar, verlaten: "Het is niet alleen dirigeren maar ook muziek uitzoeken en voorbereiden, en de zaterdagen dat ik er voor de kerkdienst moet zijn. Naast het dirigeren van een groot gemengd koor in Geldrop is het op mijn leeftijd allemaal wat veel". Ook organist Sjef, die het koor 21 jaar begeleidt heeft, wordt 80 jaar en zal afscheid nemen. Het zou jammer zijn als dit koor, waar de dames, naast zingen, lief en leed met elkaar delen, geen voortgang meer kan vinden.

Meer berichten