Foto:

'De kerk is een dorpsmonument'

Roy de Leijer

Concert in St. Petrus' Bandenkerk

Het Heezer Vocaal Ensemble houdt zondag een bijzonder najaarsconcert in Leende. Als decor is gekozen voor de Sint-Petrus' Banden kerk. Het concert is onder meer mogelijk gemaakt door de Stichting Behoud Kerkgebouw Sint-Petrus' Banden Leende.

LEENDE - De stichting werd in 2014 opgericht vooruitlopend op de fusie van de parochies Geldrop, Mierlo, Heeze, Leende en Sterksel tot de nieuwe parochie Heilige Nicasius.
De doelstelling van de stichting is gericht op het handhaven en het in stand houden van het kerkgebouw Sint Petrus' Banden, het orgel, de pastorie en de begraafplaats.
De stichting leverde onder andere een bijdrage voor de opknapbeurt van het Loret-orgel, die eerder dit jaar plaatsvond. Ook werden er middelen beschikbaar gesteld voor de restauratie van het dak van de uit 1474 daterende kerk.
Ook in het verleden hebben er regelmatig restauraties plaatsgevonden, waarvoor de hele gemeenschap zich heeft ingezet. Volgens Joop Kummeling, voorzitter van de stichting, hebben zowel gelovigen als niet-gelovigen hebben een sterke band met het kerkgebouw. Kummeling: "De kerk in Leende is een dorpsmonument, het is een gebouw waar iedereen trots op is.' Bestuurslid Frans Simkens vult aan: "Een van onze doelstellingen is dan ook dat we meer dan alleen de parochianen willen aanspreken."

Veel Leendse verenigingen, zoals carnavalsvereniging De Lindse Blaos en motorclub MTC D'n Blaospijp, ontlenen hun naam aan het kerkgebouw. "Ook komt de kerk terug in de logo's van de ContactCommissie en DOSL", zegt bestuurslid Anneke Hulsen.

Qua kerkbezoek komt de kerk in Leende er in vergelijking met andere plaatsen nog altijd goed vanaf, aldus Kummeling: "We hebben de toezegging dat de diensten in de kerk de eerste 10 jaar zullen blijven doorgaan."

Het concert van het Heezer Vocaal Ensemble is de aftrap van een nieuwe concertcyclus waarmee de stichting zich wat meer wil profileren. Kummeling: "We hebben hierover afspraken gemaakt met het nieuwe parochiebestuur."

De stichting verzorgt ook kerkbezichtigingen, met of zonder inbegrip van de beklimming van de toren. Hiervoor wordt een bijdrage gevraagd van 3,- of 5,- euro. Contactpersonen voor een kerkbezichtiging zijn: Jac Staals, tel 040-2061857, e-mail: staalsjm@outlook.com en Lenie Mijs, tel 040-2062225, e-mail: leniemijs@gmail.com. Daarnaast verkoopt de stichting boeken die Max Farjon uit Leenderstrijp over het Rijksmonument heeft geschreven. De opbrengsten komen volledig ten goede aan de stichting, die de ANBI-status heeft.

Het Heezer Vocaal Ensemble brengt zondag het werk van Italiaanse componisten uit verschillende periodes ten gehore. Het concert in Leende begint om 16.30 uur. De entree is gratis. Na afloop is het mogelijk om een vrijwillige bijdrage te doneren. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de stichting. Meer info: www.petrusbanden-leende.nl

Meer berichten