Het oude gemeentehuis en de voormalige Rabobank aan de Dorpstraat in Leende. Foto: Theo van Sambeek
Het oude gemeentehuis en de voormalige Rabobank aan de Dorpstraat in Leende. Foto: Theo van Sambeek (Foto: )

Nieuw hoofdstuk centrumplan in zicht

Roy de Leijer

Drukbezochte dorpsavond in Leende

Dorpsraad Leende hield afgelopen donderdag haar jaarlijkse dorpsavond. Hoewel er voorgaande edities vaak onderwerpen geagendeerd stonden die op dat moment meer voer voor discussie waren, werd de jaarvergadering in De Scheuter zeer drukbezocht.

LEENDE - Naast een terugblik op het afgelopen jaar werd donderdag vooral vooruitgekeken naar 2019. Hierbij passeerden diverse onderwerpen de revue, waaronder de geplande reconstructie Oostrikkerstraat-Langstraat en de metamorfose van de Strijpertunnel.

Wethouder Frank de Win liet weten dat er begin volgend jaar bestuurlijk overleg plaatsvindt over welke permanente mogelijkheden er het beste passen in de gemeente Heeze-Leende als het gaat om de aanpak van het sluipverkeer. De gemeente zelf ziet de Centrale As via Zevenhuizen, Poortmannen en de Randweg als beste oplossing. De Win: "Het verkeer gaat dan om de kernen heen."

Net als de afgelopen jaren was het centrumplan het belangrijkste agendapunt van de avond. In tegenstelling tot voorgaande dorpsavonden ontbrandde er ditmaal echter geen felle discussie. Dat kwam mede door de boodschap van De Win. Hij liet weten dat de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) er nu echt aan zit te komen. De Win: "De gronden zijn overgedragen. Dat betekent dat de gebouwen kunnen worden gesloopt. Het is de bedoeling dat het oude gemeentehuis en de voormalige Rabobank in januari weg zijn.'' Het aanbestedingstraject voor de mfa, waarin onder meer gemeenschapshuis De Meent en basisschool De Triangel onderdak krijgen, nadert zijn einde. De Win: "Het is de bedoeling dat we in december prijzen met elkaar gaan vergelijken. In februari maken we een definitieve keuze." De oplevering van het gebouw is gepland voor augustus 2020.
Na De Win was het de beurt aan Henk Simkens, voorzitter van Stichting De Meent, om zijn licht te laten schijnen over de ontwikkelingen in het dorpshart. "Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt het passen en meten op de beschikbare ruimte, maar er staat natuurlijk ook wel iets groots te gebeuren", aldus Simkens, die verder vooral sprak over de inrichting en het gebruik van het nieuwe gebouw. Daarbij richtte hij zich ook tot de aanwezige Leendenaren. Simkens: "Als het gebouw er staat moet het gaan leven. Het succes hangt voor een groot deel af van jullie, van de gebruikers."

In het gebouw komen twee zalen, een cultuurzaal en gymzaal, die via een schuifwand van elkaar worden gescheiden. Voor de invulling van het programma in de cultuurzaal wordt een activiteitencommissie opgericht. Simkens: "Waarschijnlijk gaan we naast een beheerder met veel vrijwilligers werken."

Lia Liebregts en Ger Geurts, die het voorzitterschap van de dorpsraad delen, lieten tenslotte weren dat het inwonersplatform op zoek is naar nieuwe aanwas. Dit om het voortbestaan voor de komende jaren zeker te stellen.

Meer berichten