Foto:

'Wij zijn de spin in het web'

Fransje Thijssen

Wijkagenten Heeze-Leende

Naar politieseries op televisie kijken ze niet; "Met veel sensatie en simpel weergegeven worden criminele zaken opgelost in 50 minuten," vinden Harry Schilder en Hans van Lieshout, die zich liever bezig houden met de realiteit, hun werk als wijkagent in Heeze-Leende.

Heeze-Leende - Naast andere taken surveilleren ze ieder zo'n 25 uur per week om te weten wat er speelt en in te grijpen waar nodig. Ze zijn er voor onze veiligheid, willen zichtbaar zijn op straat en goed contact hebben met de inwoners en winkeliers. Nu de dagen weer korter worden geeft het een goed gevoel te weten dat ze er zijn. Harry: "Landelijk gezien liggen de criminaliteitscijfers in Heeze-Leende heel laag, het is uniek te noemen."

Tijdens de reorganisatie bij de politie in 1994 zijn de kleine bureaus verdwenen en werken de agenten vanuit politiebureau Cranendonck in Maarheeze. Dit wil niet zeggen dat ze moeilijk bereikbaar zijn. In het gemeentehuis van Heeze hebben ze een werkplek en zijn ze aanspreekbaar. Ze werken hier op afspraak maar als er iets is kunnen mensen binnenlopen. "Vanuit het gemeentehuis werken we graag," zegt Hans. "Je hoort meer, de mensen zien je en leren je kennen." "Bovendien is de samenwerking met de gemeente Heeze-Leende heel goed," vindt Harry. De dag-, weekend- of avonddienst begint in Maarheeze met een briefing met andere collega's. Daarna worden de taken verdeeld. Op de werkplek in Heeze wordt overlegd met de gemeente, worden lopende zaken behandeld, terugbelverzoeken afgewerkt en problemen in de wijken opgelost. Hans: "Verkeersongevallen, woninginbraak, slachtofferhulp, overleg met instanties als Maatschappelijk Werk, GGZ, Jeugdzorg en Vluchtelingenhulp, het hoort allemaal bij onze taak." Harry vindt dat er soms veel op hun bordje terecht komt nu steeds meer mensen ambulant geholpen worden: "Dit kost ons veel tijd, vooral in de avonduren".

"Wij zijn de spin in het web," zegt Hans terecht trots. Het gaat de laatste jaren goed in Heeze, er zijn geen schokkende dingen gebeurd. Harry: "Onder de bevolking hier is veel sociale cohesie en daarom goede buurtpreventie. Whatsapp buurtpreventie dekt meer dan 50% en de camera's, die geplaatst zijn waar je het dorp in en uit gaat, werken goed". Allemaal redenen om je veilig te voelen in Heeze maar "mocht je 's nachts iets verdachts horen in huis bel dan 112 , maak licht en lawaai en ga vooral niet zelf de held uithangen," adviseren de wijkagenten. "En geef geen gelegenheid, hou ramen en deuren gesloten als je weg bent, laat geen post in de brievenbus zitten, wees alert op verkooppraatjes aan de deur." Ze vinden het jammer dat ze zo veel tijd kwijt zijn aan administratieve zaken, maar doen hun werk met plezier. "Het is niet altijd gemakkelijk zoals het brengen van slechtnieuwsberichten of zelfdoding." Toch vinden ze het belangrijk om juist dan iets voor mensen te kunnen betekenen in de begeleiding en nazorg.

Meer berichten