Arian Compen uit Soerendonk verzorgt dit jaar in Lexke Theatercafé de Cranendonckse oudejaarsconference.
Arian Compen uit Soerendonk verzorgt dit jaar in Lexke Theatercafé de Cranendonckse oudejaarsconference. (Foto: )

'Niet iemand die op de man speelt'

Roy de Leijer

Compen doet oudejaarsconference

In navolging van onder anderen Jac Kuppens, Boy Jansen en Johan Gerlag verzorgt Arian Compen uit Soerendonk dit jaar in Lexke Theatercafé de Cranendonckse oudejaarsconference.

SOERENDONK - In de laatste dagen van 2018 brengt Arian Compen minimaal twee keer de inmiddels traditionele oudejaarsconference van Lexke Theatercafé op de planken. De Soerendonker neem het stokje over van Jac Kuppens uit Budel.

Compen staat bekend om zijn droge humor. Net als zijn voorgangers komt de conferencier uit Soerendonk uit de carnavalston. Compen kan echter ook daarbuiten buigen op een flinke dosis podiumervaring. Hij is al 10 jaar lang op allerlei podia te vinden. Als het om humor gaat is de Soerendonkse ondernemer van vele markten thuis. Zo kan hij niet alleen worden ingehuurd als tonprater, maar ook als tekstschrijver, columnist, stand-up comedian.

Zijn (avondvullende) optredens zijn binnen en buiten te regio te zien. In 2015 stond Compen al eens in Lexke Theatercafé. Een oudejaarsconference is echter een geheel nieuwe discipline voor de Soerendonker. Het is een leuke uitdaging, aldus Compen: "Ik wil alles proberen. En dit is iets wat ik nog nooit heb gedaan. Ik doe het echter wel op mijn eigen manier."

Hij wil nog niet veel loslaten over de voorstelling. Eigenlijk alleen de naam: 'Wissichallang!'. "Wat ik ga vertellen weten de mensen namelijk allang. Wat ik doe is gewoon een beetje het nieuws herkauwen", grinnikt Compen.

Wel wil hij alvast verklappen dat typetjes en burgerparticipatie een prominente rol in zijn oudejaarsconference spelen. Compen: "Er is veel interactie. Een avond als deze maak je namelijk nooit alleen. Het wordt pas een geweldige voorstelling als iedereen meedoet." Het publiek op de eerste rij hoeft van hem geen kwetsende grappen te verwachten. Compen: "Ik ben niet iemand die op de man speelt."

Het nieuws heeft hij dit jaar intensief gevolgd. Echter pas op het laatst worden de puntjes op de i gezet. Compen: "Wat nu heel belangrijk lijkt, kan straks in december veel minder interessant zijn. Er zit ook zeker een boodschap in de voorstelling. Ik ben alleen heel erg benieuwd of mensen die kunnen ontdekken."

Een gezonde spanning maakt zich van hem meester in de aanloop naar de voorstellingen. Compen: "Ik ben altijd wel gespannen. Dat moet ook, het is een teken dat je je publiek serieus neemt."

Compen staat te boek als een Soerendonker in hart en nieren. "Het is echter niet alleen Soerendonk wat de klok slaat, de voorstelling is heel breed. Heel de gemeente Cranendonck komt aan bod", zegt Compen, die zijn oudejaarsconference in het 'Zurriks' voor het voetlicht brengt.

Kaarten voor de oudejaarsvoorstellingen op vrijdag 28 en zaterdag 29 december gaan op maandag 19 november vanaf 20.00 uur in de verkoop bij gemeenschapshuis De Borgh. Kaarten kosten 15,- euro. Ze kunnen ook worden besteld via www.lexke.nl.

Meer berichten