Foto:

Leende weer in de ban van Durpskwis

Roy de Leijer

Zaterdag finale in De Meent

Met liefst 67 teams was ook de tweede editie van de Lindse Durpskwis een groot succes. Meer dan duizend quizzers bogen zich afgelopen zaterdag over tientallen hersenkrakers, puzzels, doe- en verrassingsopdrachten.

LEENDE - Vijftien teams meer dan vorig jaar haalden zaterdagavond om klokslag zeven uur hun 'quiztas' op in gemeenschapshuis De Meent in Leende. "De dorpsquiz leeft enorm. Er zijn zelfs mensen die hun vakantie hebben verzet om deel te kunnen nemen", weet Marijn van Dijk, voorzitter van de quizcommissie van carnavalsvereniging De Lindse Blaos.

Deelneemster Sacha Willems van het team Regtonderduntorre verklaart het succes van de Lindse Durpskwis uit het saamhorigheidsgevoel in het dorp. Haar team bestaat uit verschillende clubjes quizzers van teams die na de eerste editie waren afgehaakt. "We kennen elkaar lang niet allemaal, maar we vormen wel een goede mix", zegt Willems.

Tot middernacht hadden de deelnemers de tijd om de vragen en opdrachten af te werken. Dat gebeurde onder meer in huiskamers, cafés en verenigingslokalen. Het quizboek telde elf categorieën. Veel vragen gingen over Leende zelf. Het is opnieuw een uitdagende quiz geworden, aldus Van Dijk: "Veel antwoorden zijn bijvoorbeeld niet online te vinden."

Alle mogelijke hulpmiddelen, zoals laptops, telefoons en personen, mochten door de deelnemende teams worden ingeschakeld. Ook werden teamleden met de fiets op pad gestuurd voor het vergaren informatie en het uitvoeren van doe-opdrachten, zoals het 'T-shirtspel' bij het gilde in Leenderstrijp. Daar moesten door vier personen allerlei woorden worden gevormd.

Op tal van locaties in het dorp werden gebouwen en borden belicht met zaklampen. Ook ontstond er een levendige ruilhandel in sportplaatjes met de beeltenissen van Leendse sporters.

In een huiskamer aan de Oostrikkerstraat was het jeugdige team van carnavalsvereniging Hatseflats neergestreken. "Onze deelname vorig jaar was niet zo'n groot succes, daarom gaan we dit jaar iets georganiseerder te werk", zegt Stan Vlassak. Het team heeft vooral moeite met vragen over de dorpshistorie en oudere dorpsgenoten. Vlassak: "Ons oudste lid is 18 jaar. Deze vragen spelen we daarom door aan onze opa's en oma's."

Ook pastor Wim van Meijl werd veelvuldig ingeschakeld als telefonische hulplijn. Daarnaast kreeg hij heel wat bezoekers over de vloer. Zij waren onder meer op zoek naar een bijzondere markering op de voorgevel van de pastorie. Die was lastig te vinden, zeker nadat er een bloembak voor was geschoven. Pastoriebezoeker André Verhees nam voor de eerste keer deel aan de quiz. Verhees: "Het is pittig. Je verwacht lekker aan de slag te kunnen met het beantwoorden van vragen, maar eigenlijk zit je dan al in de problemen."

De finale van de Lindse Durpskwis vindt zaterdag plaats. De deuren van gemeenschapshuis De Meent zijn geopend vanaf 20.00 uur.

Meer berichten