Minister Hugo de Jonge, minister Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis gaven het startsein voor de campagne samen met tientallen mensen die in de zorg (gaan) werken en hard op zoek zijn naar collega's.
Minister Hugo de Jonge, minister Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis gaven het startsein voor de campagne samen met tientallen mensen die in de zorg (gaan) werken en hard op zoek zijn naar collega's. (Foto: )

Zorgzame Brabanders voeren campagne

de redactie

Platform tegen tekorten in de zorg

Minister Hugo de Jonge, minister Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis gaven donderdag 1 november het startsein voor de publiekscampagne Ik Zorg. In de campagne laten meer dan zeshonderd mensen met uiteenlopende beroepen en opleidingen zien hoe veelzijdig werken in zorg en welzijn is. Ook Brabanders vertellen over hun dagelijks werk en wat hun baan zo bijzonder maakt. Met de campagne willen de sector Zorg en Welzijn en de overheid nieuwe werknemers aantrekken. Dat is hard nodig om ook in de toekomst iedereen goede zorg te kunnen blijven bieden. Als we nu niks doen, hebben we in 2022 een tekort van 125.000 mensen.

Brabant - Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is de opdracht waar we met elkaar voor staan groot. "Dit kabinet zet alles op alles om het tekort terug te dringen. Dat doen we samen met het onderwijs en werkgevers. En dat doen we in de regio. Sinds 2017 zijn er al 39.000 mensen extra aangenomen in de sector. En ook de instroom in de opleidingen zorg- en welzijn nam met 7 procent toe. We zijn er nog lang niet, maar dit zijn bemoedigende signalen. Samen gaan we de klus klaren."

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) vindt dat de campagne laat zien hoe mooi en divers het werk in zorg en welzijn is. "Tegelijkertijd moeten we er ook voor zorgen dat het werk aantrekkelijker wordt, zodat mensen ook in de toekomst in de zorg willen blijven werken. Daarom kijken we hoe we het werk anders kunnen organiseren en hoe je het beste uit mensen kunt halen. Bijvoorbeeld met de inzet van verpleegkundig specialisten of beeldbellen in de huisartsenzorg. Ook is het belangrijk om steeds weer te kijken hoe je de talenten van mensen het beste kunt inzetten."

Medewerkers zijn campagne

Voor wie net is afgestudeerd, een carrièrestap wil maken, of als herintreder weer aan het werk wil, biedt de sector Zorg en Welzijn veel mogelijkheden. Ik Zorg is niet alleen zichtbaar via een televisiespot, bioscoopreclame en billboards, maar ook met voorlichting in de regio. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid): "Niemand kan beter uitleggen waarom werken in zorg en welzijn zo bijzonder en betekenisvol is dan de mensen die dat zelf elke dag met hart en ziel doen. Daarom staan de medewerkers centraal in deze campagne. Zo gaat een ambassadeursbrigade van zo'n 150 jonge professionals op basis van hun eigen verhaal in gesprek met middelbare scholieren over werken in Zorg en Welzijn."

Zorg en Welzijn in Brabant

Op het platform ontdekdezorg.nl vinden mensen die geïnteresseerden zijn in een baan in Zorg en Welzijn naast de verhalen ook beschikbare vacatures in Brabant. Het aanbod is erg breed: van verzorgenden en verpleegkundigen tot activiteitenbegeleiders, laboranten, chauffeurs en ICT'ers. Voor vragen kunnen mensen contact opnemen via email, chat of telefoon. Ook een persoonlijk gesprek in de eigen regio is mogelijk.

Ik Zorg is een samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), branche- en beroepsverenigingen en werknemers- en werkgeversorganisaties in de sector Zorg en Welzijn. De campagne is onderdeel van het actieprogramma Werken in de Zorg, wat dit voorjaar is gestart met als doel om arbeidstekort in de zorg terug te dringen.

Meer berichten