De werkplaats van De Zorggarage in Sterksel, met rechts op de voorgrond initiatiefnemer Max Boogaarts.
De werkplaats van De Zorggarage in Sterksel, met rechts op de voorgrond initiatiefnemer Max Boogaarts. (Foto: )

Zorggarage in Sterksel komt op toeren

Roy de Leijer

'Er heerst een hechte teamgeest'

Zorgboerderijen zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. In het buitengebied van Sterksel is onlangs met De Zorggarage een ander nog relatief onbekend zorginitiatief ontsproten.

STERKSEL - Stichting De Zorggarage is een non profit-organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt. Iedereen die interesse heeft in de techniek kan terecht bij De Zorggarage. Tot de doelgroep behoren onder meer personen met een autismespectrumstoornis (ASS), langdurig werkelozen en mensen die op zoek zijn naar een dagbesteding.

De Zorggarage verricht geen commerciële werkzaamheden. "We willen geen oneerlijke concurrentie vormen voor de reguliere autobedrijven", vertelt chef werkplaats en initiatiefnemer Max Boogaarts. Het wagenpark dat in zijn garage, een verbouwde kippenschuur, onder handen worden genomen bestaat uit zijn eigen voertuigen en andere opknappertjes.

De Zorggarage ligt aan het Chijnsgoed, midden in het buitengebied van Sterksel. Het is even zoeken naar de werkplaats. Dat is een bewuste keuze, aldus Boogaarts: "In een prikkelarme omgeving komen onze mensen het beste tot hun recht."

De Geldroppenaar had een garagebedrijf, maar dat raakte hij kwijt door de gevolgen van een auto-ongeluk zeven jaar geleden. Boogaarts: "Vervolgens ben ik klem komen te zitten tussen de verzekeraar en de uitkeringsinstantie."

Na een flinke aanloopperiode is De Zorggarage vanaf april in bedrijf. Vorige maand werd de garage officieel geopend door burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende.

"Per toeval is De Zorggarage mijn eigen re-integratie op de arbeidsmarkt geworden", vertelt Boogaarts. De stages van een zoon van een vriendin mislukten steeds door zijn autisme en concentratieproblemen. Boogaarts: "Vervolgens is hij een dagje met mij meegelopen. Na vijf maanden kon hij zelf de distributieriem van een Ford Transit vervangen."

Recentelijk werd ook bij Boogaarts ASS vastgesteld. "Waarschijnlijk voel ik daardoor goed aan hoe ik dingen kan overbrengen. We houden ons niet star vast aan het lesprogramma. Het is heel erg meeschakelen met het moment", vertelt Boogaarts.

Op de werkzaamheden zit geen tijdsdruk. Boogaarts: "Onze mensen leren in een beschermde werkplek beter om te gaan met hun kwetsbaarheden. Het belangrijkste is dat ze goed in hun vel komen te zitten, weerbaarder worden en hun eigen plekje in de maatschappij kunnen vinden."

Er heerst een hechte teamgeest, merkt Boogaarts: "Het sleutelen aan auto's verbroedert en het levert ook contacten buiten de werkplaats op. Zo hebben we dit jaar met onze rallywagen deelgenomen aan Classic Rally Heeze. Alle deelnemers hebben daarvoor eerst een cursus navigeren gevolgd. In de toekomst willen we misschien wel mee gaan doen aan een echte rally."

Meer info: www.stichtingdezorggarage.org

Meer berichten