Het Strijps Kamerkoor streeft naar een bezetting van acht sopranen, acht alten, zes tenoren en zes bassen.
Het Strijps Kamerkoor streeft naar een bezetting van acht sopranen, acht alten, zes tenoren en zes bassen. (Foto: )

Zingen met hart, ziel en lichaam

Fransje Thijssen

Zingen in het Strijps Kamerkoor

"Energie krijgen terwijl je je inspant": dit is wat drie bevlogen Heezer zangeressen ervaren tijdens het zingen. Manja, Çois en Anne hebben de wekelijkse tocht naar Eindhoven graag over voor het Strijps Kamerkoor, een vocaal ensemble, bestaande uit ongeveer 25 zangers, dat op hoog niveau werken uitvoert uit verschillende eeuwen koorliteratuur.

Heeze - Een goede basis werd gelegd bij het Heezer Vocaal Ensemble, een fijn koor waar ze ooit met veel plezier zongen. Ander repertoire, een hoger tempo en nieuwe contacten in de zangwereld waren redenen om verder te kijken en inmiddels zingt Anne 20 jaar, Çois 9 jaar en Manja 8 jaar in het Strijps Kamerkoor. Zingen op dit niveau gaat niet vanzelf, je moet hard werken om je de muziekstukken eigen te maken en de stem verder te ontwikkelen.

Manja: "Je besmet elkaar zodat iedereen het goed doet, je raakt geïnspireerd en wil verder". De dames oefen veel thuis, de partijen worden, wat noten en melodie betreft, goed voorbereid zodat ze tijdens de repetities echt muziek kunnen maken. Bestanden met midi files op de computer, voor elke stem de melodielijn in het bijbehorende ritme, helpen bij het instuderen. Anne: "Met de midi's is het ook mogelijk om het geheel te horen, dat is fijn". Moeilijke, korte passages worden op de piano ingestudeerd. Regelmatig zingen de dames thuis met elkaar duetten of trio's, de sopraanstem van Manja kleurt prachtig met de altstemmen van Anne en Çois.

Wilko Brouwers, sinds 2004 dirigent van het Strijps Kamerkoor, gaat voor kwaliteit. Manja: "Hij wil samen hard werken en stappen maken, de koorklank moet groeien. Elk jaar vindt er een gesprek plaats tussen dirigent en koorlid over de voortgang en persoonlijke ontwikkeling van de zanger". Çois: "Tijdens de inzingoefeningen worden er ongemerkt lastige stukjes uit de koorwerken meegenomen waar je veel steun aan hebt, ook laat de dirigent je ervaren dat je zingt met je hele lijf". Veel koorleden hebben zangles en regelmatig komt er een stemcoach op de repetitie om de puntjes op de i te zetten. De dames zijn trots op hun koor: "Het is een leuke club muzikale mensen; er is respect voor elkaar, je mag zijn wie je bent". Dat zingen iets doet met mensen is duidelijk: Anne: "Je drukt je gevoelens uit met je stem, als dit lukt word je gelukkig".

Het Strijps Kamerkoor is te horen op zondag 11 november in de Hofkerk te Bergeijk om 16.00 uur met 'De Doodendraad', requiemmuziek uit missen van Pizetti en Pitoni, gregoriaanse gezangen en werk van James MacMillan en Arvo Pärt. Op zondag 18 november wordt er in de Lambertuskerk te Vessem een programma met liederen in verschillende stijlen uitgevoerd met onder andere werken van Brahms, Palestrina, Monteverdi en Purcell.

Bezoek ook eens de website:

www.strijpskamerkoor.nl.

Meer berichten