Foto:

'Ik ga er zoveel mogelijk op uit'

Roy de Leijer

Sociaal makelaar begint in Heeze

Het stimuleren van sociale contacten, het beantwoorden van allerlei vragen en het ondersteunen van bewonersinitiatieven. Het is zomaar een greep uit het brede takenpakket van een sociaal makelaar. Yvonne Cuijten bekleedt deze functie vanaf deze maand in Heeze.

HEEZE - Inwoners van Heeze kunnen bij sociaal makelaar Yvonne Cuijten terecht voor vragen op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Ze komt bij de mensen thuis, peilt behoeften en legt verbindingen. Dit alles om de zelfredzaamheid van de dorpsbewoners te vergroten.

De eerste verbinding is al een feit. Cuijten: "Vorig week heb ik twee mensen met elkaar in contact gebracht. De een zocht iemand om mee te gaan wandelen, terwijl de ander administratieve hulp nodig had. Door deze mensen te aan elkaar te koppelen kunnen dingen onderling worden opgelost. Niets is mooier dan dat."

Een van de grote uitdagingen waar Cuijten meet te maken krijgt, is het achter de voordeur weghalen van eenzame dorpsgenoten. Cuijten: "Eenzaamheid is een enorm probleem, zowel bij jong als oud." Een van de 'bijvangsten' van het aanpakken van eenzaamheid is dat zorgmijders beter in beeld komen.

De sociaal makelaar legt daarnaast contacten met instanties en partners. Een voorbeeld is de zogeheten formulierenbrigade, die inwoners hulp biedt bij het invullen van formulieren. Waar nodig ondersteunt de makelaar burgerinitiatieven.

Als het aan Cuijten zelf ligt, dan komt er in Heeze, net als in Leende, een dorpshuiskamer waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten. "Bij voorkeur wordt er in iedere wijk het initiatief voor een huiskamer genomen", zegt Cuijten, "het is daarbij belangrijk dat het iets van de gemeenschap zelf wordt."

Cuijten verwacht en hoopt dat haar nieuwe functie drempelverlagend werkt: "Veel mensen met een zorgvraag hebben bijvoorbeeld moeite om het gemeentehuis binnen te stappen. Ook weten ze vaak niet waar ze met hun vragen terecht kunnen."

In eerste instantie gaat Cuijten voor een periode van twee jaar aan de slag. Ze houdt 'kantoor' in dorpshuis 't Perron. Cuijten: "Het is echter niet de bedoeling dat ik daar veel zit. Ik ga er zoveel mogelijk op uit." Ze is onder meer van plan om willekeurig bij huizen aan te bellen. Dit om een divers inzicht te krijgen in de wensen en behoeften." De komende periode grijpt ze verder aan om het sociaal makelaarschap te promoten bij organisaties en verenigingen in het dorp. Cuijten: "Ik wil de functie van sociaal makelaar bij zoveel mogelijk mensen, jong en oud, kenbaar maken. Daarnaast wil ik proeven wat er allemaal leeft. Ik streef er naar zoveel mogelijk mensen op weg te helpen. En als mij dat niet lukt, dan weet ik meestal wel iemand te vinden die daar wel in slaagt."

Sociaal makelaar Yvonne Cuijten is te bereiken op maandag, woensdagmiddag en donderdag via tel. 06-29092376 en e-mail: sociaalmakelaar@heeze-leende.nl.

Meer berichten