Foto: Jurgen van Hoof

Mirjam draagt liefde voor textiel over

Fransje Thijssen

Kunstenares Mirjam Pet-Jacobs

Ook dit jaar biedt KunstSmullen aan de basisscholen in de gemeente Heeze-Leende de gelegenheid om in de lessen handvaardigheid de kinderen te laten begeleiden door professionele kunstenaars. Op de Dirk Heziusschool werkt beeldend kunstenaar Mirjam Pet-Jacobs met de leerlingen van de groepen 3 tot en met 6. De resultaten zijn te bewonderen op een deel van de kunstwandelroute: 'Het Schoolstraatje'.

Heeze-Leende - Mirjam Pet-Jacobs uit Waalre werkt graag met natuurlijke materialen zoals textiel: "Textiel is voor mij een flexibel materiaal, gemaakt van vezels. Het voelt prettig aan en je kunt er dingen mee doen die met andere materialen, bijvoorbeeld verf, nauwelijks mogelijk zijn." Toen Mirjam een jaar of zes was naaide ze haar eerste Barbiejurkje. Daarna begon het haken en als puber het breien, meestal eigen ontwerpen. "Zodra ik mijn moeders naaimachine ontdekte ging ik voor mezelf kleren maken. Daarnaast ben ik altijd blijven tekenen en schilderen." De handwerktechnieken van vroeger werden vaak gebruikt voor nuttige dingen maar Mirjam beschouwt ze als creatieve technieken zoals tekenen, schilderen en fotograferen. Tijdens haar studie Engels volgde ze verschillende opleidingen zoals textiele werkvormen, tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. Haar werk wordt geëxposeerd in binnen- en buitenland, ze geeft workshops en ontvangt internationale prijzen.

"Het vak textiele werkvormen zou weer onderdeel moeten zijn van andere creatieve vakken. Iets maken met je handen, waarbij je veel creatieve vrijheid krijgt, geeft veel voldoening. Er zijn genoeg textiele werkvormen die leuk en spannend zijn en waarbij geen moeilijke technieken nodig zijn." Juf Lion Breuer van groep 5: "Iedereen kan het, ik heb nog van niemand gehoord dat het niet lukt." De kinderen maken 'wrappers': Gevonden voorwerpen als dennenappels, mooi gevormde stokjes en flessen worden omwikkeld met textielresten die vooraf verzameld werden. Het overhemd van papa, de jurk van oma en het huispak van een zusje, allerlei leuke herinneringen komen op tafel. Als er genoeg repen stof omwikkeld zijn, komen er wollen draden van verschillende kleur en dikte omheen. Aan deze draden kunnen mooie knopen of kralen bevestigd worden. Wies van groep 5: "Ik vind het leuk maar ook best moeilijk omdat de fles niet rond is". Ook de andere groepen hebben 'wrappers' gemaakt, elke groep op eigen niveau. Groep 3 gebruikte een grote dennenappel als basis, groep 4 'wrapte' een mooi gevormde stok, groep 5 een fles en groep 6 vulde eerst een sok of kous op. Mirjam: "Belangrijk is dat alles gemaakt wordt van afvalmateriaal en dat de kinderen ervaren hoe het is om met zachte materialen te werken. Maar vooral dat zelfgemaakte dingen uniek en persoonlijk zijn."

Op de kunstwandelroute van Kunstsmullen op Landgoed Kapellerput (nummer 24) is de installatie 'Serendipity Maximus' van Mirjam te zien, de nummers 29 tot en met 32 zijn de kinderwerkstukken.

Meer berichten