Foto: www.fotografiehenkpluijm.nl

'Ik ben de eerste in epilepsieland'

Roy de Leijer

Primeur voor Sterkselse doctor

Loes Leenen uit Sterksel houdt wel van een uitdaging. Ze is de eerste verpleegkundig specialist bij Kempenhaeghe die een doctorstitel heeft behaald. Naast haar reguliere baan deed ze ruim 5 jaar wetenschappelijk onderzoek naar zelfmanagement bij epilepsie.

STERKSEL/HEEZE - Vorig maand verdedigde Loes Leenen (62), verpleegkundig specialist bij het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe in Heeze en Maastricht UMC+, aan de Universiteit Maastricht haar proefschrift: 'Self-management in epilepsy: The goal is: "Live with a Z(s)mile". Uit haar wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfmanagement-interventie van meerwaarde is voor patiënten met epilepsie.

Dertig jaar geleden ging de oud-Amsterdamse als verpleegkundige aan de slag bij Providentia in Sterksel. Leenen: "In die jaren bestond er nog een echte hiërarchie. De artsen stonden bovenaan de ladder. Ook liepen er nog een paar nonnen rond." Leenen verhuisde later naar de verpleegkundige polikliniek van Kempenhaeghe. Ze werd verpleegkundig specialist en de laatste jaren is ze ook actief als wetenschappelijk onderzoeker.

Een verpleegkundig specialist is een masteropgeleide verpleegkundige met een flinke dosis praktijkervaring. Een verpleegkundig specialist mag een aantal taken van de arts overnemen. Leenen: "In onze taakomschrijving staat verder ook dat we wetenschappelijk onderzoek verrichten."

In Nederland hebben ruim 120.000 mensen epilepsie. Leenen: "Veel patiënten ervaren een grote druk. Onder andere de angst voor een aanval speelt daarbij een grote rol." Als verpleegkundig specialist biedt ze mensen met epilepsie handvatten voor het leven met deze aandoening. Hieruit ontstond het idee voor het opzetten van een cursus. Daarna volgde het promotieonderzoek. Leenen: "Dat heeft voor de kers op de taart gezorgd."

Aan de hand van de zelfmanagementcursus ZMILE leren mensen met epilepsie werken aan het verhogen van kennis en vaardigheden. Dit moet zorgen voor meer zelfvertrouwen en grip op epilepsie. Leenen: "Dat is ook het doel dat ik met mijn onderzoek wil bereiken. Ik wil dat mensen prettiger in hun vel komen te zitten."

Het promotieonderzoek verrichtte ze grotendeels naast haar fulltimebaan. "Ik ben wel wat uren vrijgemaakt, maar het heeft me ook behoorlijk wat vrije tijd gekost. Behalve dat het best zwaar was, was het doen van onderzoek ook heel leuk. Het heeft voor extra verdieping gezorgd", vertelt Leenen. De Sterkselse is één van de weinige verpleegkundig specialisten in Nederland met een doctorstitel. "Ongeveer 3 procent promoveert, ik ben de eerste in epilepsieland", aldus Leenen.

Inmiddels is ze begonnen aan een nieuwe uitdaging. "Ik zat eerst wel een beetje in een zwart gat, maar er zijn nog genoeg leuke dingen om te doen. Het liefst vervul ik een innovatieve rol", aldus Leenen, die zich momenteel verdiept in kinderen die kampen met neurologische leerstoornissen.

Meer berichten