Foto: Jurgen van Hoof

Wandelaars lopen 59 mille bijeen

Roy de Leijer

Opbrengst voor Epilepsiefonds

De Sterkselse wijk Kloostervelden en directe omgeving vormden afgelopen vrijdag het decor van de eerste editie van de Epilepsiefonds Night Walk.

STERKSEL - Onder regenachtige omstandigheden gaven zanger Tommie Christiaan en burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende vrijdagavond bij horecagelegenheid De Broeders het officiële startsein voor de Epilepsiefonds Night Walk. Ruim driehonderd wandelaars uit heel Nederland namen deel aan de sponsorwandeltocht. Met iedere stap werd er geld ingezameld voor extra onderzoek naar epilepsie. Nadat alle wandelaars waren gefinisht werd de totaalopbrengst van bijna 59.000 euro onthuld. Martin Boer, directeur van het Epilepsiefonds, was blij met de opkomst en opbrengst. "Ik hoop dat de wandeling volgend jaar een vervolg krijgt. Het liefst op deze plek", zegt Boer. Kloostervelden is wat hem betreft een logisch locatie voor de wandeling. Boer: "We werken veel samen met Kempenhaeghe en de omgeving hier is prachtig." Nico Geurts, lid van de raad van bestuur van Kempenhaeghe, vult aan: "Het Epilepsiefonds subsidieert veel onderzoek van Kempenhaehge. Het is een goed doel waar onze bewoners en medewerkers graag voor lopen."

Er waren wandelingen van 2,5, 5, 10 en 20 kilometer uitgezet. De routes werden opgesierd met bijzondere light art-objecten. Boer: "Het is de eerste keer dat we een evenement van deze omvang organiseren. Het is een van de activiteiten in het kader van ons 125-jarig jubileum. We hebben gekozen voor een laagdrempelige opzet. Voor iedereen zit er een haalbare afstand bij. Ook voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers."

Kimi Ottens (10) uit Grootebroek (Noord-Holland) leverde met ruim 1.700 euro een flinke bijdrage aan de sponsorwandeling. Hij weet uit persoonlijke ervaring hoe belangrijk het is dat er onderzoek naar epilepsie wordt gedaan. Bij de basisscholier werd eerder dit jaar epilepsie geconstateerd. "Een heleboel dingen, zoals voetballen, klimmen en zwemmen kan ik daardoor niet meer", weet Ottens.

In Nederland kampen 120.000 mensen dagelijks met de gevolgen van epilepsie. Boer: "Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren verder toe. Vooralsnog is epilepsie nog niet te voorkomen of te genezen. Bij een derde van de epilepsiepatiënten kun je met medicijnen niets uitrichten. Door in wetenschappelijk onderzoek te investeren willen we daar verandering in brengen."

Meer berichten