Vocal Group Mixed Melody in de huidige bezetting. Foto: Jurgen van Hoof
Vocal Group Mixed Melody in de huidige bezetting. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'We willen blijven verrassen'

Roy de Leijer

Mixed Melody bestaat 20 jaar

Vocal Group Mixed Melody viert zondag zijn vierde lustrum. Dit gebeurt met een feestelijk jubileumconcert bij hotel Kapellerput in Heeze.

HEEZE - Creativiteit en democratie staan hoog in het vaandel bij de Heezer vocal group. Een dirigent is er bijvoorbeeld niet. Net zomin als enige vorm van hiërarchie. Sopraan Anja den Toom: "Niemand is de baas. Iedereen heeft inbreng." Alt Annelies Melskens vult aan: "Omdat we maar met zes personen zijn, kun je je ook niet verstoppen. Daarnaast zijn we veel te eigenwijs voor een dirigent of bestuur."

Mixed Melody telt nog vier andere leden: sopraan MarieAnne van der Velden, alt Annelies Dorgelo, Johan Eichhorn (tenor en percussie) en Pieter van Heeswijck (gitarist en bariton).

Van Heeswijck en Eichhorn namen in 1998 samen met Max Cornelissen het initiatief voor Mixed Melody, dat zijn naam ontleent aan de mix van allerlei genres die ten gehore wordt gebracht.

In het begin werd er rondom de vleugel van Cornelissen gerepeteerd. Hij stond eerder aan het roer bij jeugdkoor Harmony, waar veel leden een verleden hebben.

Er is veel aandacht voor het creatieve proces. Ieder lid levert een bijdrage aan nieuw repertoire. Melskens: "In de loop der jaren zijn we ook steeds meer zelf gaan arrangeren." Den Toom vult aan: "Soms breken we een nummer helemaal af om het vervolgens weer op te bouwen. Niemand van ons heeft daar een opleiding voor gevolgd. Ook niet iedereen kan noten lezen." In het uitdokteren gaat soms best veel tijd zitten. Melskens: "Vaak nemen we bepaalde stukken van de repetitie op, om daar later weer mee aan de slag te gaan. Soms ook laten we stukken even rusten."

In de loop der jaren is een divers, meerstemmig repertoire opgebouwd, van oude jazz tot klassiek, van Nederlandse volksliedjes tot populaire songs. Bij de repetities wordt soms flink geïmproviseerd. Melskens: "We willen namelijk blijven verrassen. Dat vinden we leuk." Mixed Melody is een hechte groep, die zowel de nodige hoogte- als dieptepunten heeft beleefd. Naast het overlijden van Cornelissen verloor Mixed Melody ook Tenor Marc Vermeer. Hij overleed in 2014.

Tot de hoogtepunten behoren onder meer de kerstoptredens in het Maxima medisch centrum en galerie Des Beaux Arts. Bijzonder waren ook de uitwisselingen met Sezako uit Sevenums, het concert voor Stichting Mama Alice, Mixed Melody zingt Harmony en de jaarlijkse korenmiddag in Heeze.

Het jubileumconcert op zondag 28 oktober bij Kapellerput aan de Somerenseweg 100 in Heeze, begint om 14.00 uur. Behalve dat het glas wordt geheven, zijn er verschillende proeverijtjes. Er klinkt een mix van oud en nieuw repertoire. Verder is er onder meer een gastoptreden van slagwerker Matthijs de Wit. Hij is Nederlands kampioen op de marimba in de 2e divisie. Ook wordt er gezongen met oud-leden. Kaarten à 15,- euro zijn te bestellen via mixedmelodynl@gmail.com en bij de dagkassa.

Meer berichten