Foto:

Rollatorbezitters weer veilig de weg op

Roy de Leijer

Repair Café houdt 'rollator-APK'

Tientallen rollatorbezitters uit de gemeente Heeze-Leende kunnen weer veilig de weg op met hun vierwielers. Ze konden hun mobiliteitsvoertuigen vorige week gratis laten keuren door de reparateurs van het Repair Café in Leende.

HEEZE - Er werden rollatorchecks gehouden in woonzorgcentrum Nicasius in Heeze, zorgcentrum Leenderhof in Leende en dorpshuis Valentijn in Sterksel. De vrijwilligers van het Repair Café in Leende hielden de rollatorcheck voor het derde opeenvolgende jaar.

"Onze check is een soort APK voor rollators," aldus Wil Langenhuijsen, coördinator van Repair Café: "De rollatorcheck is echter niet verplicht. Wij hebben het afgekeken van een Repair Café in Drenthe. We zijn er mee begonnen om ons Repair Café beter onder de aandacht te brengen. Daarnaast willen we met deze jaarlijkse controle ongelukken voorkomen."

De rollatorcheck werd dit jaar afgetrapt in Heeze. Donderdag streek het vrijwilligersteam neer in Leende en op vrijdag werden er rollators gecontroleerd in Sterksel.

Dit gebeurde telkens aan de hand van een checklist waarmee de kwaliteit van onder meer de handvatten, wielen, constructie, bagagemogelijkheden en de inklapbeveiliging tegen het licht werd gehouden. Veelvoorkomende klusjes waren het schoonmaken van de wielen, het vervangen van lagers, het afstellen van de remmen en het aandraaien van boutjes. "De eigenaren krijgen van ons een lijstje met aandachtspunten mee naar huis. De kleine reparaties verrichten we hier ter plekke", zegt Langenhuijsen.

De vrijwilligers zagen allerlei type rollators voorbijkomen, van lichtgewicht exemplaren tot opvouwbare vierwielers en binnenrollators. "Je kunt al een rollator kopen vanaf een euro of zeventig, maar er zijn ook veel duurdere exemplaren van rond de zevenhonderd euro te koop", weet Harry van den Boomen van het Repair Café.

Een tube Bizon-Kit werd voor de dag gehaald om loszittende handvatten vast te lijmen. Verder moeten onder meer tie-wraps voorkomen dat naar buiten stekende remkabels ergens achter blijven haken. Voor het oppompen van de banden is een compressor voorhanden. "Die hoeven we echter amper te gebruiken. Verreweg de meeste rollatorbanden zijn namelijk massief", vertelt Langenhuijsen.

"Een veel voorkomend euvel bij rollators is dat haren en tapijtvezels zich rond de wielen ophopen. Daardoor draaien de wielen minder goed en ontstaat er schade aan de lagers", vertelt vrijwilliger Cor Heuijerjans.

Gemiddeld nam een 'check' een kwartier tot twintig minuten in beslag. Voor de wat grotere en kostbaardere klussen, zoals het vervangen van banden, werden de eigenaren met een ingevulde checklist naar de vakhandel doorverwezen. Voor het Repair Café is het namelijk, onder meer vanwege te hoge kosten, ondoenlijk om alle benodigde onderdelen in huis te hebben. Langenhuijsen: "Wel is het in overleg mogelijk dat we nieuwe banden, eventueel op een later moment, onder een rollator plaatsen."

Meer berichten