Vrijwilliger Maria van de Sande maakt de heer Maes wegwijs op de computer.
Vrijwilliger Maria van de Sande maakt de heer Maes wegwijs op de computer. (Foto: )

Met veel oefenen kom je een heel eind

Fransje Thijssen

Computercursus KLIK & TIK

Ze zouden het best willen kunnen, onze ouderen die niet zijn opgegroeid in de digitale maatschappij: Vlot omgaan met de computer. Contact met de gemeente, de overheid, de gezondheidszorg, familie en vrienden wordt steeds moeilijker nu veel per computer gaat. Informatie opzoeken, formulieren invullen, e-mailen of bankieren, de drempel wordt hoger en maakt dat deze doelgroep het gevoel krijgt niet meer mee te doen.

Heeze-Leende - Bibliotheek Dommeldal biedt voor ouderen die deze drempel over willen de cursus KLIK & TIK aan, een manier om stapsgewijs de problemen onder de knie te krijgen. In 't Perron wordt elke woensdag les gegeven in kleine groepjes van ongeveer 4 tot 6 cursisten, met persoonlijke begeleiding van een deskundige vrijwilliger. De cursisten leren Informatie zoeken op het internet, e-mailen, online een formulier invullen, downloaden van een bestand en nog veel meer.

Vrijwilliger Bart Jansen werkte in het onderwijs waar hij ICT in zijn portefeuille had en gaf computerlessen bij Senior Computerhulp in Geldrop. "Toen de computers rond 1992 in het basisonderwijs werden ingevoerd was de slogan 'Klikken Mag', dit gaf veel hilariteit". Hij vindt het leuk om ouderen computervaardigheden bij te brengen. Sommigen kunnen nog niet typen maar met veel oefenen kom je een heel eind. Vanaf het begin wordt alles behandeld zoals computertermen gebruiken, omgaan met de muis, inloggen en tabbladen weg klikken. Vrijwilliger Rien Diender heeft duidelijk plezier in het begeleiden van de cursisten: "Ik werkte 29 jaar bij de Rabobank, toen de automatisering ingevoerd werd moest er een systeembeheerder komen. Ik heb het mezelf aangeleerd omdat het mijn interesse had". Rien probeert de handelingen op de computer voor de cursisten letterlijk visueel te maken zoals het opbergen van gegevens of foto's in mappen. "Zie de kast met mappen in het echt voor je, dat maakt veel duidelijk."

De cursisten hebben allemaal wel een reden om de stap te zetten, zoals Marina, die haar man wil ondersteunen nu zijn gezondheid afneemt. Geconcentreerd voert zij alle opdrachten uit. De heer Maes (1930) had in zijn werkzame leven een secretaresse, nu moet hij zelf aan de slag. Hij wil, ondanks dat zijn ogen minder worden, op z'n minst e-mails die binnenkomen lezen en beantwoorden. Met humor en plezier werkt hij zijn taken af. De sfeer is gezellig en stimulerend, de leraren hebben geduld en er wordt veel gelachen. De beloning is zelf thuis met gemak omgaan met de computer en het voldane gevoel hebben erbij te horen. Niet langer twijfelen, gewoon doen toch?

De cursus wordt gegeven op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur of van 12.00 tot 13.30 uur. Er zijn 3 blokken, elk blok omvat 6 bijeenkomsten, er wordt geoefend op computers zijn van de bibliotheek.

Inschrijven kan bij de balie van de bibliotheek of telefonisch 040- 2854224.

Meer berichten