Hans van den Broek geeft al jaren lezingen over de geschiedenis der geneeskunde.
Hans van den Broek geeft al jaren lezingen over de geschiedenis der geneeskunde. (Foto: )

Van den Broek vertelt: Wonderen in het zonlicht

Van de redactie

De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE houdt op dinsdag 23 oktober een lezing van Hans van den Broek over 'Wonderen in het Zonlicht'.

Heeze - Hans van den Broek, gepensioneerd radioloog geeft al jaren lezingen over de geschiedenis der geneeskunde. Deze lezing is een aanvulling uit onverwachte bron op zijn vroegere vondsten. In Wonderen in het Zonlicht worden door hem de raakvlakken tussen de geneeskunde en de vele wonderen uit de periode 1300 tot 1750 beschreven. Hans vond in ruim 2500 wonderen, ofwel mirakels, uit de plaatsen Aerle-Rixtel, Amersfoort, Arnhem, Bolsward, Boxmeer, Brugge, Delft, Dordrecht, Halle, Handel, 's-Hertogenbosch, Kevelaer, Maastricht, Niervaert, Ommel, Rhenen, Stiphout en Scherpenheuvel boeiende informatie over de geneeskunde uit die tijd. In deze mirakelverhalen bleken medische wetenswaardigheden en eigenaardigheden verborgen.

Hoor over genezingen van krankzinnigen die door de duivel bezeten zijn en waarbij de duivel al dan niet succesvol uitgedreven wordt. Of bekijk hoe meer dan honderd kinderen die vanaf de geboorte lam zijn toch weer gaan lopen. Zie dat middeleeuwers na jaren genezen van een schot met een pijl terwijl bij kleine jongetjes grote liesbreuken weer in de buik terugglijden. Bekijk wat een moeder bij een kind met koortsstuipen deed. Leef mee met de eerste patiënten met syfilis in Nederland. En vooral realiseer U hoeveel honger en vooral vitaminegebrek er steeds weer geleden werd. De wonderverhalen blijken een ware goudmijn voor de verklaring van voor ons aanvankelijk onduidelijke medische verschijnselen.

Dinsdag 23 oktober 't Perron Schoolstraat 48, Heeze. Aanvang 14.00 uur, vanaf 13:30. De deelname is gratis voor leden PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende. Alle anderen betalen 3 per persoon. Te betalen bij binnenkomst.

Graag vooraf aanmelden bij Max van Hofweegen,
e-mail: maxvhofweegen@Gmail.com tel 040 2263334

Meer berichten