Keramist Willy van Bussel
Keramist Willy van Bussel (Foto: )

'De decoratie zit gewoon in mijn hoofd'

Fransje Thijssen

Heezer keramist Willy van Bussel

Te weinig mensen in Heeze kennen hun getalenteerde dorpsgenoot Willy van Bussel. Willy maakt al bijna 40 jaar keramiek in zijn atelier aan de Oude Stationsstraat.

Heeze - Zijn vakmanschap heeft inmiddels geleid tot internationale erkenning en uitnodigingen voor tentoonstellingen en workshops over de hele wereld. Zijn werk is te vinden in musea en privécollecties in binnen- en buitenland. Zeer recent won Willy de 1e prijs op het Intertnational Ceramic Festival Terrània, Montblanc, Spanje.

"Kunst vind ik een groot woord", zegt de bescheiden keramist die in 1951 is geboren in Helmond. Op 6-jarige leeftijd experimenteerde hij met muziek en nog steeds speelt hij in twee bandjes. Interesse voor het werken met hout en klei was er altijd al. Rond 1977 begon hij met keramiek, op een paar draailessen na is hij autodidact. "Ik ben begonnen met aardewerk, steengoed en porselein om kristalglazuren op aan te brengen. Na zo'n twintig jaar vond ik het niet meer zo spannend om de oven open te maken". Zijn huidige werk bestaat uit zeer dunne, op de schijf gedraaide porseleinen kommen en cilinders die hij decoreert met eenvoudige, geometrische motieven."Voor de decoratie maak ik geen plannen op papier, het zit gewoon in mijn hoofd. Ik ga met de vorm van de pot mee". Willy laat zich inspireren door de strakke lijnen en vlakken van De Stijl, Art Deco en Bauhaus. "Ik vind het nog steeds een uitdaging om een pot flinterdun te maken op de draaischijf, voor mij is dat 1 à 2 mm". Het porselein wordt zó dun gedraaid dat het transparant wordt en daardoor onderdeel van de decoratie.

Op Youtube is een prachtig filmpje van Mels Boom te vinden waarop je Willy aan het werk ziet: Porseleinklei wordt gekneed als brooddeeg en al draaiend op de schijf toont zich de vakman. Geleidelijk zie je de bodem en de komvorm ontstaan en kan er gebakken worden op 1000°. De decoratie wordt aangebracht door de vorm af te plakken met tape. Op het overgebleven kleurvlak wordt porseleinslib met een kleur aangebracht en weer wordt er op 1000° gebakken. Om een andere kleur toe te voegen herhaalt hij dit proces nog een keer. Ten slotte kan er eventueel een transparante glazuur overheen en wordt de kom gebakken op 1275°. Het lijkt simpel maar het resultaat heeft alles met ervaring, kennis van het materiaal, en vakmanschap te maken. Er komt dan ook een prachtige kom uit de oven tevoorschijn. Willy vindt het leuk om mee te doen aan KunstSmullen: "Het is een prima initiatief om Heeze ook op deze manier op de kaart te zetten".

Op 13 en 14 oktober is op Landgoed Kapellerput werk van Willy van Bussel te zien. Zie ook

www.kunstsmullen.nl

en het programmaboekje van KunstSmullen 2018.

Meer berichten