Bezoekers kregen zondagmiddag heel wat verrassende en innovatieve hapjes voorgeschoteld.
Bezoekers kregen zondagmiddag heel wat verrassende en innovatieve hapjes voorgeschoteld. (Foto: )

'Sprinkhanen zijn het lekkerst'

Roy de Leijer

Eerste editie Lef en Prikkels

Bezoekers van de Sterkselse horecagelegenheid De Broeders konden zondag hun smaakpapillen prikkelen met bijzondere gerechtjes. Dit ging veelal gepaard met een flinke portie lef. Voor veel mensen zijn chocolade sprinkhanen, bloemknoppen, eetbaar bestek en meelwormbitterballen namelijk nog geen dagelijkse kost.

STERKSEL - Het foodevent Lef en Prikkels vond plaats in zaal De Zaligheid van horeca De Broeders. Het proevenement werd gehouden door De Broeders in samenwerking met foodpartner Van Hoeckel. Martijn Bruininx, horecamanager bij De Broeders: "Wij hadden ook kunnen kiezen voor gratis tapas, maar we wilden een keer iets anders doen."

Bezoekers kregen zondagmiddag heel wat verrassende en innovatieve hapjes voorgeschoteld. Ze kregen een voorproefje van gerechtjes die nu nog vaak tot de verbeelding spreken, maar wellicht over een jaar of tien helemaal ingeburgerd zijn.

Niet iedereen had echter trek in een omeletje met meelwormen, rauwkost met eetbare bloemen en inktvis, of het lef zich te wagen aan krokante krekels met chilisaus of pompoensoep met wel heel bijzondere croutons.

Om de smaakpapillen echt te laten prikkelen kon er worden geproefd van de zogeheten Sichuan button. Dit kleine geelachtige bloemknopje zorgt voor een soort 'elektrische' ervaring. Het is alsof je met je tong een 9-volt batterij aanraakt.

Bruininx: "Deze gerechten zijn nog lang niet ingeburgerd in onze West-Europese cultuur. In China is het bijvoorbeeld heel normaal een stokje met meelwormen te eten. Toen ik twintig jaar geleden in de horeca begon, was een garnaal nog best exotisch. Onze eetpatronen veranderen echter met de tijd." Hij verwacht niet dat sprinkhanen en krekels al op korte termijn een plekje op de menukaart van De Broeders zullen krijgen. Bruininx: "We hebben niet de ambitie om het eerste krekelrestaurant van Nederland te worden."

Veel bezoekers zetten in eerste instantie een stapje achteruit als ze bij binnenkomst een chocolade sprinkhaan krijgen aangeboden. Vooral mannen wimpelen het gratis hapje af. Vrouwen hebben zichtbaar minder moeite met de niet-alledaagse gerechten. "Krekels en sprinkhanen zijn het lekkerst. Ze smaken een beetje nootachtig", zegt Maryvonne Kok.

Voor souschef Tim Horsten van De Broeders was het koken met insecten een leuke uitdaging. Horsten: "Voor ons zijn dit de krenten in pap. Er wordt vandaag gewerkt met producten waarmee ik het publiek graag vertrouwd maakt. Veel mensen moeten daarvoor echter eerst over een soort natuurlijke drempel stappen. Voor hen geldt echter hetzelfde als voor mijn kinderen. Je weet pas of iets lekker is als je het hebt geproefd." Bruininx: "Mensen moeten hun gevoel in eerste instantie een beetje uitzetten." Horsten vult aan: "Zo liet mijn toenmalige chef mij 20 jaar geleden voor het eerst slakken proeven. Hij zei: 'ogen dicht en mond open'."

Meer berichten