Mensen stonden soms een uur in de rij om binnen te geraken.
Mensen stonden soms een uur in de rij om binnen te geraken. (Foto: )

In de file voor open dagen Achelse Kluis

Roy de Leijer

Klooster trekt duizenden bezoekers

Voor het eerst in haar bestaan opende de Sint Benedictusabdij in Achel de deuren voor het publiek. Net als een week eerder was het daardoor afgelopen zondag aanschuiven geblazen op de toegangswegen van de bij, in de rij voor de toegangspoort, in de gangen van het gebouwencomplex én voor Achelse Trappist.

ACHEL/VALKENSWAARD - Na de komst van de kluizenaars in de zeventiende eeuw, werd de Sint Benedictusabdij - in de volksmond vaker 'Achelse Kluis' genoemd - in 1846 gesticht als een nieuwe dependance van de abdij van Westmalle. Ooit woonden er 140 broeders in het trappistenklooster. Daarvan was bijna tweederde afkomstig uit Nederland.

Hoewel het aantal kloosterbewoners de laatste decennia drastisch is teruggelopen bleek de Achelse Kluis twee zondagen lang toch nog een grote aantrekkingskracht op mensen te hebben. Duizenden belangstellenden maakten gebruik van deze voorlopig eerste en laatste mogelijkheid om een kijkje achter de muren van het trappistenklooster te nemen. Dit kon op zondag 30 september voor de eerste keer. Door de grote mensenstroom was het afgelopen zondag opnieuw bijzonder druk op de toegangswegen naar het gebouwencomplex. Tientallen in de berm geparkeerde auto's zorgden daarbij voor flinke opstoppingen. Aangekomen bij de Achelse Kluis stonden mensen soms een uur in de rij om binnen te geraken. Ook in de gangen van het klooster was het vervolgens aanschuiven geblazen.

"Vorig week trok de open dag drieduizend bezoekers. Ik verwacht dat we daar vandaag stevig overheen gaan", zegt site-manager Robrecht Ulenaers. Zijn inschatting bleek juist. Met vijf- tot zesduizend belangstellenden trok de tweede open dag bijna het dubbele aantal bezoekers van de eerste openstelling.

Vrijwilligers van heemkundige kring De Goede Stede Hamont en heemkundekring De Baronie van Cranendonck namen de bezoekers twee zondagen lang mee in de historie van het kloostercomplex. Zo werd er onder meer uitleg gegeven over de refter en de abdijbibliotheek, die ooit 50.000 geregistreerde titels telde. Daarnaast leidden ze het publiek in goede banen. "Vanwege de drukte van vorige week zijn we vandaag met extra mensen naar de open dag gekomen", zegt Jac. Biemans, voorzitter van heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

De Achelse Kluis slaat dit najaar een nieuwe weg in. Afgelopen zomer verhuisden de laatste twee broeders, Gaby en André, naar hun nieuwe appartementen in de voormalige werkhuizen van de Achelse abdij. Later deze maand neemt de katholieke leefgemeenschap Fazenda da Esperança (Boerderij van de Hoop) officieel haar intrek in het kloostergedeelte. Deze gesloten leefgemeenschap voor ex-verslaafden is overgewaaid uit Brazilië. Mensen die verslaafd zijn geweest kunnen, mits ze hun verslaving hebben overwonnen, een jaar lang herbronnen in het Achelse kloostercomplex.

Meer berichten