De Leendse coverband Qnøt aangevuld met oud-leden. Foto: Theo van Sambeek
De Leendse coverband Qnøt aangevuld met oud-leden. Foto: Theo van Sambeek (Foto: )

Coverband Qnøt viert 10-jarig jubileum

Roy de Leijer

Jubileumshow met oud-leden

Op zaterdag 13 oktober houdt de Leendse coverband Qnøt een keer voor de verandering haar eigen feestje. De negenkoppige feestband bestaat namelijk 10 jaar. De muzikale jubileumshow vindt plaats in gemeenschapshuis De Meent in Leende.

LEENDE - In de backstage rider van de coverband wordt niet gevraagd om extreme dingen, zoals blauwe M&M's. Wel is in het wensenlijstje nadrukkelijk de juiste schrijfwijze van de band vastgelegd. "Dat gaat namelijk vaak fout op posters", weet zangeres Marlies Jansen. Qnøt dankt haar opvallende naam aan het ijsbeertje Knut, de band Bløf en de wens om Scandinavisch te klinken.

De eerste plannen voor het oprichten van een coverband werden gesmeed tijdens de Tonpraotersaovonden in Leende. "Het idee is daarna verder uitgewerkt in de kroeg", weet drummer Wouter Kerkhofs. Met negen leden, waaronder vier van het eerste uur, is Qnøt geen doorsnee band. Dat was destijds ook de insteek, aldus bassist Mart van der Kruis: "We wilden er per se blazers bij hebben."

Qnøt speelt bekende Nederlandstalige nummers en internationale hits. "Zijn er geen arrangementen voor blazers voorhanden, dan schrijven we die er zelf bij", zegt Van der Kruis. Het gebouw Kloosterhof is al jaren de vaste repetitielocatie. Vertrouwd is ook de geluidsman. Dat is al 10 jaar Philippe Huyskens.

De band treedt voornamelijk op in de regio, bij bruiloften, studentengala's, kermissen en dorpsfeesten. Laurens van Kuijk: "Er zijn zelfs mensen die de datum voor hun bruiloft aan onze agenda's aanpassen. Het moet echter niet teveel een routine worden. Daarom spelen we maar een keer of twaalf per jaar."

In 2011 stond Qnøt in de Tilburgse poptempel 013 in de landelijke finale van landelijke finale van The Clash of the Cover Bands. Van der Kruis: "Het was de eerste keer dat we voor een echt groot publiek speelden." Kerkhofs vult aan: "Eigenlijk maakt het niets uit, of je nu voor 50 of 500 man speelt. Het gaat om de reactie die je bij de mensen in de zaal teweeg kan brengen. Soms is dat best lastig, omdat je van tevoren nooit precies weet waaruit het publiek bestaat."

Na 'The Clash' namen verschillende bandleden afscheid. Kerkhofs: "Met de nieuwe bezetting zijn we ons meer gaan richten op medleys. Er wordt snel geschakeld. Soms spelen we van een artiest of groep maar één couplet." Het niveau van de band, die is uitgegroeid tot een vriendengroep, zit nog steeds in de lift. Vooral op het gebied van performance wil de formatie nog nieuwe stappen zetten.

Voor het jubileumconcert is hard gerepeteerd. Niet alleen worden er nieuwe nummers gespeeld, ook bijna alle oud Qnøt'ers zijn van de partij. Van Kuijk: "We eindigen met zestien personen op het podium, daarvoor wordt er in wisselende samenstellingen gespeeld, waaronder de originele bezetting."

De show begint om 20.00 uur. De eerste 200 bezoekers krijgen een goodie. Entree: gratis.

Meer berichten