Ingeborg van Meggelen: "Veel mensen vinden het tunneltje nu eng, lelijk, donker en rommelig."
Ingeborg van Meggelen: "Veel mensen vinden het tunneltje nu eng, lelijk, donker en rommelig." (Foto: )

'We willen er iets leuks van maken'

Roy de Leijer

Opfrisbeurt Strijpertunnel

De Strijpertunnel in Leende is nu nog een donkere doorgang met graffiti-tags en posters van (gedateerde) evenementen. Als het aan Ingeborg van Meggelen ligt, krijgen zowel de tunnel als het bovenliggende viaduct een flinke opfrisbeurt. Met de klus wil ze ook meer verbinding rondom het viaduct bewerkstelligen.

LEENDE - Het community-art project Lind Verbindt staat gepland voor het voorjaar van 2019. Een bijeenkomst van Dorpsraad Leende vormde eind vorig jaar de eerste aanzet voor de opfrisbeurt van de ruim 30 jaar oude doorgang bij de Dorpstraat en Strijperstraat. "Daar ontstond in eerste instantie het idee om mensen te mobiliseren om het tunneltje wit te schilderen. Omdat dit wel heel erg uitnodigt voor het zetten van nieuwe graffiti zijn we daarvan afgestapt", vertelt Ingeborg van Meggelen, initiatiefneemster van 'Lind Verbindt'. Ook het plan om de tunnelwanden, net als bij een Social Sofa te mozaïeken, haalde het niet. Van Meggelen: "Dat vond Rijkswaterstaat, de eigenaar van het viaduct en de tunnel, niet verstandig in verband met inspecties van de wanden."

Ze geeft aan dat het onderwerp leeft. Van Meggelen: "Ik word er regelmatig over aangesproken. Veel mensen vinden het tunneltje nu eng, lelijk, donker en rommelig. We willen er samen iets leuks van maken, iets waardoor je er voortaan met plezier doorheen loopt."

Voor Lind Verbindt is al met succes een aanvraag gedaan bij het Prins Bernhard Cultuurfonds, aldus Van Meggelen, die zichzelf omschrijft als een connectivator. "Voor mij is dit project breder dan alleen de tunnel. Het is ook een paraplu waaronder andere dingen met elkaar kunnen worden verbonden." Voor het community-art project is ze niet alleen op zoek naar creatievelingen. Ook mensen die bijvoorbeeld voor koffie, thee en cake kunnen zorgen zijn welkom.

De eerste verbindingen zijn al gelegd. Zo heeft een schoonmaakbedrijf toegezegd het tunneltje schoon te maken. Van Meggelen: "Verder zijn we onder meer op zoek naar mensen die ons steigers kunnen lenen of een tijdelijke opslagruimte voor onze materialen. Dat helpt allemaal bij het rondkrijgen van de begroting. Eerder hebben al het RICK, het jongerenwerk in de gemeente Heeze-Leende en de Social Creative Cloud hun medewerking toegezegd."

De komende periode wordt gebruikt om alle wensen en ideeën voor de tunnel te inventariseren en uit te werken in een ontwerp. Hierin worden onder meer de wensen van leerlingen van basisschool Sint Jan Baptista meegenomen. "Daarnaast vragen we ouderen wat zij aan toekomstige generaties willen doorgeven", zegt Van Meggelen, die aangeeft dat ideeën nog altijd kunnen worden ingebracht. Inspiratie haalt ze zelf onder andere uit de opgeknapte Dommeltunnel in Eindhoven. De tunnel is voorzien van een graffiti die de Silly Walks van Monty Python uitbeeldt. "Mensen die door de tunnel lopen doen regelmatig de Silly Walks na. Dat brengt de tunnel echt tot leven."

Meer berichten