De Strabechtse Heide met Jap Smits, boswachter ecologie bij Staatsbosbeheer
De Strabechtse Heide met Jap Smits, boswachter ecologie bij Staatsbosbeheer (Foto: )

Oog voor de kleinste schepselen

Fransje Thijssen

Verborgen 'Strabrechtse' wereld

Fotografie neemt een volwassen plaats in onder de kunstvormen, voor KunstSmullen een reden om een bijzondere fototentoonstelling op te zetten. Het onlangs uitgekomen boek 'De verborgen wereld van De Strabrechtse Heide' van Jap Smits, Han Meeuwsen en Jos van de Kerkhof bevat prachtige foto's die het waard zijn om geëxposeerd te worden.

Heeze - Jap Smits: "Als mijn manier van fotograferen beschouwd wordt als kunst dan heb ik een podium. Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden en technieken in de fotografie die richting kunst gaan". Er was meteen een klik met Wim van Eekelen, voorzitter van de stuurgroep KunstSmullen. Wim: "Ik vond al eerder dat fotokunst gepresenteerd zou moeten worden, zeker foto's die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. De heide heeft immers, door het bijzondere licht, in het verleden veel kunstschilders geïnspireerd". De foto's worden geëxposeerd op een historische locatie, Hostellerie Vangaelen, vroeger hotel Van Dijk, waar schilders hun verblijf betaalden met schilderijen. Auteur Jap Smits is boswachter ecologie bij Staatsbosbeheer in de Brabantse Kempen. Hij werkt al veertig jaar op de Strabrechtse Heide. Als amateur-entomoloog deed hij onderzoek naar insecten als mieren, bijen en wespen. Zijn belangrijkste gereedschap is dan ook de loep die hij altijd bij zich draagt. "Als je de moeite neemt om op je knieën te gaan om de hei van dichtbij te bekijken, opent zich een nieuwe wereld". De grootse, maar ook minuscule schoonheid van de heide en haar bewoners is in het boek in woord en beeld gebracht. Een aantal van de foto's zijn interactief, zowel in het boek als op de tentoonstelling. Door met een (gratis) App 'AdOn' de betreffende foto's te scannen komen de dieren tot leven op je smartphone: De kerkuil op jacht, het ei leggend gentiaanblauwtje, de zingende veldkrekel, de broedende nachtzwaluw en nog veel meer moois.

Voorafgaand aan het boek is de gelijknamige natuurfilm in 2016 uitgekomen. Samen met natuurfotograaf en filmer Han Meeuwsen werd de verborgen wereld van de kleine dieren en hun leefwijze op de heide voor een deel ontsloten. De film draaide in 2016 in de VUE Cinema in Eindhoven en daarna in de regionale filmhuizen. Omdat filmer Han Meeuwsen ernstig ziek was en op 28 juli 2017 overleed, was het voor Jap belangrijk om dit boek te maken.

"Ook wil ik met het boek de heide promoten, als je het opent moet je de hei ruiken", zegt Jap. "Het gaat slecht met de insecten en daarmee ook met andere diersoorten. Dat komt door onze manier van leven. Bedenk dat een zwaluw zo'n achtduizend muggen per dag nodig heeft. Mijn missie is de mensen zich hiervan bewust te maken".

Info

Voor meer informatie: www.kunstsmullen.nl en het programmaboekje.

Meer berichten