De leerlingen mochten donderdag schieten op de beginnersafstand van zeven meter.
De leerlingen mochten donderdag schieten op de beginnersafstand van zeven meter. (Foto: )

Startschot voor Were Di Academy

Roy de Leijer

Naschools sport- en cultuuraanbod

Leren programmeren, snowboarden en klimmen, deelnemen aan 'Heel Valkenswaard bakt!' of kennismaken met freerunning, graffiti spuiten en schaken. Het kan allemaal met het naschoolse sport-, educatie en cultuuraanbod van de Were Di Kids en Junior Academy.

LEENDE - Sinds dit jaar kunnen leerlingen uit groep 3 tot en met 8 van de basisscholen in Leende en Leenderstrijp zich aanmelden voor deze kennismakingslessen op het gebied van sport, educatie en cultuur. De Were Di Academy, een samenwerking tussen scholengemeenschap Were Di en de gemeenten Heeze-Leende en Valkenswaard, verzorgt het naschoolse aanbod voor deze groep leerlingen. De cursussen en trainingen zijn opgedeeld in vier blokken. De Kids Academy is voor leerlingen van groep 3 tot en met 5 en bestaat telkens uit drie lessen en een afsluitende activiteit bij Monkey Town in Valkenswaard. De Junior Academy richt zich op leerlingen van groep 6 tot en met 8 en bestaat telkens uit zes lessen. Deze vinden elke dinsdag- of donderdagmiddag plaats, op school of op locatie. Het kennismakingsproject bestaat al langer in Valkenswaard. Met medewerking van de sportconsulenten van de gemeente Heeze-Leende start er nu ook een pilot in Leende en Leenderstrijp.

Dominique Palmen, sportconsulent in de gemeente Heeze-Leende, legt uit: "Dit schooljaar sluiten we als pilot aan bij Sportief Valkenswaard. Daarom hebben we dit project alleen op de basisscholen in Leende en Leenderstrijp uitgezet. Ook hebben we om te beginnen alleen nog verenigingen uit Leende benaderd." Aan het einde van dit schooljaar vindt er een evaluatie plaats. Dan wordt bekeken hoe het naschoolse sport-, educatie en cultuuraanbod het schooljaar 2019-2020 kan worden ingestoken. "Mogelijk dat we dan ook scholen en verenigingen uit Heeze en Sterksel erbij betrekken", aldus Palmen.

Jan de Bruijn, sportwethouder van de gemeente Heeze-Leende, verrichtte op donderdag 27 september het startschot voor de pilot en het eerste activiteitenblok van de Junior Academy. Dit deed hij met het verschieten van enkele pijlen op de indoorbaan van handboogvereniging Willem Tell in Leende.

De Leendse handboogvereniging Willem Tell grijpt de pilot aan om nieuwe aanwas te realiseren. "We hebben niet de illusie dat iedereen lid wordt van onze vereniging, maar we hopen er wel nieuwe leden aan over te houden", zegt Henri Pompen. In drie sessies brengt hij zeven leerlingen uit Leende en Valkenswaard de basisbeginselen van het handboogschieten bij. De kinderen mochten donderdag, nadat de wethouder het blazoen op de korrel had genomen, zelf aan de slag op de beginnersafstand van zeven meter. Ze kunnen onder meer het certificaat voor de 'Rode Veer' verdienen. Ook wordt er op 2D- en 3D-doelen geschoten.

In navolging van de Were Di Junior Academy is dinsdag 2 oktober de Kids Academy gestart.

Meer berichten