Foto:

Kleurrijk en origineel

Waar een aantal gilden zondag in Leenderstrijp een paard met ruiter lieten opdraven voor het Verbroederingsfeest 2.0, koos het Budelse Sint Jorisgilde voor een wel heel bijzondere viervoeter. Onder meer met een draak en een demonstratie freerunning won het gilde uit Budel het vernieuwende gildetreffen.

LEENDERSTRIJP - Het Verbroederingsfeest 2.0, dat zondag werd gehouden door het gilde Sint Jan Baptista uit Leenderstrijp, stond grotendeels in het teken van gezelligheid. Daarnaast presenteerden zes gilden en één (gast)schutterij zich op een wijze die afwijkt van de reguliere gildewedstrijden. Bijzonder was het samenspel tussen de verschillende gildedisciplines, zoals trommelen, vendelzwaaien en bazuinblazen. Bij deze niet-alledaagse combinatie werd veelvuldig gebruik gemaakt van afwijkende looppatronen. Het gilde Sint Jan Baptista nam 3 jaar geleden het initiatief voor het Verbroederingsfeest 2.0. Als winnaar mocht het gilde zondag ook de tweede editie organiseren. "Alle traditionele elementen van het gildewezen worden vandaag in één wedstrijd gestopt", legt gildebroeder Johan Bax uit.
"We beoordelen onder meer op originaliteit en vernieuwing", vertelt jurylid Anges Hendriks uit Sint Odiliënberg. Het bestuurslid van de Midden-Limburgse Schuttersbond was gevraagd om met een frisse 'schuttersblik' naar de gildewedstrijd te kijken. Hendriks: "Er zijn tal van tradities waaraan je als gilde moet blijven houden. We kunnen onze marketentsters niet zomaar in een kort rokje rond laten lopen." Wel gehuld in gymschoenen, vertoonde een van de jeugdleden van het Sint Jorisgilde uit Budel zijn freerunningkunsten. Het gilde bracht het verhaal van Sint-Joris en de draak. Samen met nodige salto's en een lied bracht het het Budelse gilde de winst.

Meer berichten