Tonpraater Peter van Houtum stond afgelopen vrijdag als Peer Luitjes in de carnavalston van dorpshuis 't Perron.
Tonpraater Peter van Houtum stond afgelopen vrijdag als Peer Luitjes in de carnavalston van dorpshuis 't Perron. (Foto: )

Tonpratersbranche draait op volle toeren

Roy de Leijer

Vijftien jaar Tonpraten.nl

Zeveren, netwerken en visitekaartjes uitwisselen. Dit gebeurde afgelopen vrijdag volop tijdens de jaarlijkse verenigingsavond 'BuutteGewoon' van Tonpraten.nl in dorpshuis 't Perron in Heeze.

HEEZE - De tonpratersbranche draait de laatste jaren op volle toeren. Menig zeveraar is volop actief buiten de carnavalsperiode. Onder meer bruiloften, bedrijfsfeesten, festivals en andere evenementen worden het hele jaar door opgevrolijkt met kletspraat. Ook worden er steeds vaker kletsers met avondvullende shows in theaters gesignaleerd .

"Mensen willen een avond onbezorgd kunnen lachen. Er is steeds meer vraag naar deze vorm van amusement. Dit heeft het tonpraten de laatste jaren echt een flinke boost gegeven. De vraag naar tonpraters en de vijver waaruit gevist kan worden zijn daardoor enorm gegroeid", vertelt zeveraar Frans Bevers. De Oirschotenaar, alias Ciske, loopt al 30 jaar mee in de tonpraterswereld.

De groeiende populariteit is onder meer te danken aan Tonpraten.nl. Op de website, die 15 jaar bestaat en sinds 2 jaar wordt gerund door Arian en Lizzi Compen uit Soerendonk, staan biografieën en profielen van zo'n tachtig artiesten. De website staat verder boordevol met nieuws, uitslagen en evenementen voor in de agenda. Niet alleen binnen het kletsgilde, maar inmiddels ook ver daarbuiten, is Tonpraten.nl een begrip geworden.

Door de website hebben tonpraters en buutreedners een groot bereik gekregen. Daardoor komen carnavalstonnen binnen en buiten de regio in beeld. De zeveraars toeren door Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. "Vanuit Limburg komt er steeds meer vraag. De Brabantse tonpraters zijn toch iets brutaler. Dat wordt daar steeds beter gewaardeerd", vertelt Bevers, die zijn eerste optredens voor 2020 al in de agenda heeft staan.

Afgelopen vrijdag, tijdens de jaarlijkse verenigingsavond 'BuutteGewoon', presenteerden in totaal tien bekende en minder bekende tonpraters en acts zich in 8 minuten. Carnavalsverenigingen uit de wijde regio, waaronder Udenhout en Wanroij, waren naar Heeze gekomen om de optredens te bekijken. Pierre Hendriks, voorzitter van dansvereniging SDV Avanti uit Son en Breugel, volgt de verrichtingen van het kletsersgilde op de voet. Zo ook afgelopen vrijdag. Hendriks: "Onze vereniging houdt al 18 jaar een tonpraatavond. Iedere avond zitten er 500 mensen in de zaal. Ik ben nu al bezig met het boeken van artiesten voor 2020. Daarbij hebben wij het geluk dat we ons evenement altijd in maart, na het carnavalsseizoen organiseren."

Bevers: "Buiten deze verenigingsavond houden we een keer of zeven, acht per jaar een Tonpraatcafé." Hij vindt de samenwerking belangrijk om de cultuur van het tonpraten te bewaken en naar een hoger niveau te tillen.

Tijdens iedere editie van het Tonpraatcafé staat er een ander onderwerp centraal, zoals grime of speltechniek. Bevers: "Ook worden er allerlei tips en ervaringen uitgewisseld." Zie ook: www.tonpraten.nl

Meer berichten