Cesar Zuiderwijk, drummer van de Golden Earring, verzorgde zaterdag een workshop in gemeenschapshuis De Meent. Foto: Jurgen van Hoof
Cesar Zuiderwijk, drummer van de Golden Earring, verzorgde zaterdag een workshop in gemeenschapshuis De Meent. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Slagwerkers 'jammen' met Zuiderwijk

Roy de Leijer

Golden Earring-drummer geeft clinic

Een paar weken geleden verzorgde Nederlands bekendste drummer, Cesar Zuiderwijk, met in totaal tweeduizend slagwerkers een optreden op het strand van Scheveningen. Dit najaar volgen er nog een flink aantal concerten met rockband Golden Earring. Tussendoor vond de Hagenees nog even tijd voor een dagje 'jammen' met de slagwerkers van Koninklijke Fanfare Philharmonie uit Leende.

LEENDE - Zuiderwijk was afgelopen zaterdag urenlang te vinden op het podium van gemeenschapshuis De Meent in Leende. Eerst verzorgde hij 's middags een drumworkshop. Daarna begon de repetitie voor het slagwerkspektakel 'Goed van Slag!', dat later op de avond voor het voetlicht werd gebracht in het Leendse gemeenschapshuis. Samen met de 70-jarige drummer van de Golden Earring brachten de Leendse slagwerkers een avond met humor, muziek en vanzelfsprekend een hele reeks klassiekers van de Haagse rockformatie.

Voor de muzikanten van de slagwerkgroep was het de eerste keer dat ze een bekende Nederlander voor een van hun optredens hadden weten te strikken. "Het is sowieso de eerste keer dat we een dergelijk slagwerkconcert organiseren", zegt Mart van der Kruis. Hij had uitgekeken naar de samenwerking met Zuiderwijk. "Wat is er nu leuker dan met de bekendste drummer van Nederland op te treden", aldus Van der Kruis.

De sleet blijkt er nog lang niet op te zitten bij de drummer van een van de langst bestaande bands ter wereld. Zo demonstreerde hij zaterdagmiddag al tijdens de workshop, waarvoor elf drummers zich hadden aangemeld.

Op het moment dat Zuiderwijk nog volop zit te sleutelen aan zijn drumkit - een 'tweedehandsje' van Dream Theater-drummer Mike Mangini - zijn de andere slagwerkers al volop aan het warm draaien.

Voor Stijn Verkuijl uit Deurne was de workshop de ultieme gelegenheid om een keer met zijn idool te jammen. Hij had zijn drumstel zo dicht mogelijk bij dat van zijn idool opgebouwd. De 13-jarige drummer drumt al 7 jaar. Dat doet hij onder meer op school in een bigband. Verkuijl: "Ik ben een grote fan van Cesar Zuiderwijk. Ik hoop vandaag veel van hem te kunnen leren."

Zuiderwijk had vooral technische tips, bijvoorbeeld over het stemmen van een drumstel. Ook ging hij in op de verschillen tussen 'open handed' en kruislings drummen.

De gerenommeerde drummer hamerde verder vooral op een zo ergonomisch mogelijke houding en slagtechniek. Op die manier kunnen blaren of blessures worden voorkomen. "Je moet de stokken als het ware laten stuiteren", aldus de Hagenees.

Daarnaast gaf hij als tip mee altijd in dienst van de band te spelen. Zuiderwijk: "Een drummer moet het doorgaans heel simpel houden. Mensen komen voor een band of een zanger, niet om naar een drummer te luisteren. Er zijn maar een paar mensen in de zaal die weten wat je doormaakt, dat zijn andere drummers."

Meer berichten