Wethouder Frank de Win (l) en Hans v.d. Eijnden installeren een nestkast. Foto: Jurgen van Hoof
Wethouder Frank de Win (l) en Hans v.d. Eijnden installeren een nestkast. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Betere huisvesting voor erfvogels

Door Roy de Leijer

Eerste nestkasten uitgereikt

Om de huisvesting van onder meer huismussen, spreeuwen, vleermuizen, steenuilen en vliegenvangers te verbeteren nemen bewoners van het buitengebied van de gemeente Heeze-Leende deel aan het nestkastenproject ErvenPlus. Het project moet voor meer biodiversiteit zorgen. De eerste nestkasten werden maandag uitgereikt.

HEEZE-LEENDE - Binnen het project ErvenPlus wordt er samengewerkt door onder meer de provincie Noord-Brabant, Brabants Landschap en gemeenten. In Heeze-Leende hebben de gemeente en plattelandsvereniging Hei, Heg en Hoogeind bijgedragen aan ErvenPlus. "Wij hebben uit eigen middelen 1.000 euro vrijgemaakt. De gemeente heeft 4.000 euro bijgedragen. Dit bedrag is door de provincie verdubbeld waardoor er een totaalbedrag van 10.000 euro beschikbaar is gekomen", zegt Peter Kerkhofs van Hei, Heg en Hoogeind. Als eerste in de gemeente Heeze-Leende mochten Maria en Hans van den Eijnden afgelopen maandag hun nestkasten in ontvangst nemen. In hun tuin, vlakbij De Groote Heide, komen onder meer een mussenhotel en spreeuwenkasten te hangen. De nieuwe huisvesting werd overhandigd door wethouder Frank de Win en Jack van den Berg van projectbureau Orbis. "In totaal worden er in Heeze-Leende 82 nestkasten uitgeleverd", vertelt Van den Berg. "Het ophangen van nestkasten is maatwerk", aldus Van den Berg: "Het project is breder dan alleen het plaatsen van nestkasten. Voordat de nieuwe huisvesting wordt opgehangen maken we eerst een erfscan. Daarbij wordt ook gekeken naar de aanwezige beplanting. Hier wordt rimpelroos geplant. De bloemen trekken insecten aan, die op hun buurt in de smaak vallen bij vliegvangers."

Van den Berg en Kerkhofs geven aan dat de biodiversiteit vaak eenvoudig kan worden verbeterd. Kerkhofs: "Mensen kunnen veel zelf doen. Het zou daarom leuk zijn als een buurt gezamenlijk aan de slag gaat met het versterken van de biodiversiteit." Van den Berg: "Vaak verontschuldigen mensen zich als er een berg hout in de tuin ligt. Dat hoeft niet. Egels voelen zich enorm thuis in deze omgeving." Kerkhofs vult aan "We zijn te 'netjes' geworden. Een holle boom zie je bijna nergens meer en bladeren worden meteen bij elkaar geharkt en afgevoerd."

Meer berichten