De leden van Birre's Camper Friends met een gedeelte van de organisatie van het Grenslandevent.
De leden van Birre's Camper Friends met een gedeelte van de organisatie van het Grenslandevent. (Foto: )

'We vormen een hechte community'

Bijna 300 geocachers uit binnen- en buitenland streken het afgelopen weekend neer in Leenderstrijp. Daar werd in de omgeving van Recreatie Riestenblik de negende editie van het Grenslandevent gehouden.

LEENDERSTRIJP - Het driedaagse geocache-evenement werd voor het eerst niet in Budel, maar in Leenderstrijp gehouden. Medeorganisator Theo Dubbeld is tevreden over de overstap. "Het is behoorlijk drukker. Hier is ook meer ruimte. Dat biedt ook volop mogelijkheden voor volgend jaar. Dan houden we de tiende editie van het Grenslandevent.

'Schattenjagers' zochten tijdens het driedaagse evenement naar zogeheten caches (verstopplaatsen). Een cache kan van alles zijn, zoals een fotorolletje, bloempot, vogelhuisje, of zelfs een rietje of bierdopje. De verstopte schatten kunnen worden gevonden met behulp van een gps-ontvanger of een mobiele telefoon met geocache-apps.
Op zaterdagochtend is het flink aanschuiven als de gps-coördinaten van de nieuwe caches ingeladen kunnen worden. "Dat is ook een van de leuke dingen van deze locatie. Er liggen heel veel nieuwe caches", zegt Anne Mieke Karsemeijer uit Den Haag.

Een groepje geocachers haast zich om zo snel mogelijk op pad te kunnen gaan. De leden van Birre's Camper Friends, die met een grote delegatie in Leenderstrijp zijn neergestreken, kijken rustig toe. "Zij willen zoveel mogelijk FTF's (First To Find) op hun naam schrijven. Mij persoonlijk zegt dat niet zoveel. Ik vind de moeilijkheidsgraad van een cache belangrijker. Die zijn ingedeeld in vijf niveaus", zegt een van hen.

De Duitser Gevnot Schmeller, alias Schemlli, geeft aan dat het speuren naar caches slechts een middel is om het doel: het ontdekken van nieuwe, interessante plekken, te bereiken. Voor hem is het daarnaast een uitstapje met vrienden. "We zijn hier onder meer met geocachers uit Nederland, Duitsland en België. Samen vormen we een hechte community. Ik bezoek dertig tot veertig evenementen per jaar. Vorige week was ik in Zwitserland, daarvoor in België en Frankrijk", vertelt Schmeller, die zelf een blog over geocaching verzorgt. Schmeller: "Ik vind het vooral leuk om kleine landen te bezoeken, zoals Andorra, Jersey en Vaticaanstad."

Tijdens deze trips loopt hij zeer regelmatig Joan van Bierbeek, alias Birre, tegen het lijf. De Leuvenaar is wat minder mobiel en blijft vaak achter op de camping. Daar sleutelt hij aan zelfgemaakte caches. Van Bierbeek: "Inmiddels heb ik er al zo'n honderd gemaakt. Dat zijn veelal speciale 'potjes', met veel techniek en elektronica." Met zijn camper reist hij naar evenementen in heel Europa. "Verleden jaar ben ik vier weekenden thuis geweest."

Voor Max en Marion Storms, moeder en zoon uit het Limburgse Munstergeleen, is het het Grenslandevent het 50ste evenement dat ze dit jaar bezoeken. "Geocaching is een heel sociaal gebeuren", zegt die Max, die in een rolstoel zit. "Zo ben ik ooit door deelnemers in een boom getild om een cache te kunnen pakken."

Meer berichten