Frans en Mia Maas uit Leende stapten 50 jaar geleden in het huwelijksbootje. Foto: Jurgen van Hoof
Frans en Mia Maas uit Leende stapten 50 jaar geleden in het huwelijksbootje. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Gouden huwelijk Frans en Mia Maas

Roy de Leijer

'Thuis is altijd de navergadering'

Frans en Mia Maas uit Leende vieren zaterdag een bijzonder jubileum. Het echtpaar is dan precies 50 jaar geleden, op 22 september 1968, in het huwelijksbootje gestapt.

LEENDE - Frans Maas (72) is een geboren en getogen Leendenaar. Hij groeide op in een arbeidersgezin. Zijn vader werkte bij Philips. De wieg van zijn echtgenote Mia Maas-Verdonk (71) stond in Maarheeze, waar ze opgroeide in een groot gezin met tien kinderen. Haar vader werkte als kantonnier voor Rijkswaterstaat.

De eerste ontmoeting tussen Frans en Mia vond plaats in de zomer van 1963, in het zwembad in Maarheeze. "Later tijdens de kermis in het dorp, sloeg de vonk echt over", weet Frans.

Na een verkering van 5 jaar traden Frans en Mia op 22 september 1968 in Maarheeze in het kerkelijk huwelijk. Het kersverse echtpaar ging wonen in de wijk Kerkakker in Leende. Ze kregen twee kinderen, een dochter en een zoon. Inmiddels is de familie versterkt met drie kleinkinderen.

Voordat Mia de zorg voor het huishouden en de kinderen op zich nam, werkte ze in een naaiatelier. Frans ging al op 16-jarige leeftijd aan de slag bij de Belastingdienst. Hij bleef er tot zijn pensioen. "Ik heb er 42 jaar met heel veel plezier gewerkt. Als Belasting-deurwaarder probeerde ik altijd naar oplossingen te zoeken."

Na hun pensionering zijn de Leendenaren volop actief gebleven. "Vervelen doen we ons zeker niet", zegt Mia, die onder meer voor de Leendse parochie op pad gaat. Met haar man verricht ze vrijwilligerswerk voor Cordaad Welzijn. Frans: "Samen gaan we op huisbezoek. Door het maken van een praatje proberen we mensen uit een isolement te houden."

Een andere gedeelde hobby is het werken in de tuin. Net als fietsen en het oppassen op de kleinkinderen. De klussen in huis gaan Frans heel wat minder goed af. Mia neemt regelmatig de schroevendraaier ter hand. Ook schuift ze regelmatig achter haar naaimachine. Frans is verder als vrijwilliger actief in de schuldhulpverlening, als belastinghulp en voor vakbond FNV.

Hij zit al 21 jaar in de gemeenteraad van Heeze-Leende. "We zijn in 1996 begonnen als een afdeling van de Ouderenpartij, maar na een jaar stonden we al op eigen benen", aldus Frans, die de 25 jaar wil volmaken. Tegenwoordig zit hij in de raad voor de fractie PvOJ - GroenLinks. Ook was hij wethouder. Dat was in een roerige politieke periode. Niet alleen toen, maar ook nu is er thuis altijd een luisterend oor. Mia: "Hier is altijd de navergadering."

De vakanties werden jarenlang in Zeeland doorgebracht. Ook Frankrijk werd een paar keer aangedaan. "Echte buitenlandgangers zijn we nooit geweest", zegt Mia. Grote wensen heeft het stel niet meer. Frans: "Wij zijn tevreden. Vanzelfsprekend hopen we de komende jaren in goede gezondheid mee te maken."

Het echtpaar viert het huwelijksjubileum zaterdag in restaurant-brasserie De Scheuter in Leende. Van 16.00 tot 18.00 uur is er een receptie waarbij iedereen het gouden paar kan feliciteren.

Meer berichten