Afgelopen zaterdag de jeugdteams op sportpark Het Lambrek in Heeze kennis met elkaar. Foto: Theo van Sambeek
Afgelopen zaterdag de jeugdteams op sportpark Het Lambrek in Heeze kennis met elkaar. Foto: Theo van Sambeek (Foto: )

Voetbalclubs starten vrouwentak

RKSV Heeze en DOSL Leende bundelen de krachten. Beide voetbalclubs gaan een intensieve samenwerking aan op het gebied van vrouwenvoetbal. De competitie wordt dit weekend ingegaan met een gezamenlijke meiden- en damesafdeling.

HEEZE-LEENDE - De eerste gesprekken over de samenwerking vonden begin vorig jaar plaats. Een projectgroep bestaande uit vier leden, waaronder Piet Philipsen (DOSL) en Monique Moerenhout (RKSV Heeze), zijn anderhalf jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor de samenwerking. In eerste instantie was het plan om alleen bij de dames de handen ineen te slaan, later zijn daar de meidenteams bijgekomen, aldus Moerenhout.

De gesprekken verliepen in een goede sfeer. "Van oude sentimenten hebben we weinig gemerkt. Die zijn nog wel een beetje aanwezig, maar zeker niet bij ons", zegt Philipsen.

Hoewel het damesvoetbal de laatste jaren enorm in de lift zit, slaagden beide voetbalclubs er afzonderlijk niet in om een volwaardige damestak op poten te zetten. Door de speelsters van DOSL (30) en RKSV Heeze (50) samen te voegen is die mogelijkheid er wel.

De intentie is om alle meiden uit Leende, Heeze en het liefst ook Sterksel op hun eigen niveau te laten voetballen. Moerenhout: "Door samen te werken kunnen we een volwaardige en doorlopende lijn neerzetten, waarbinnen speelsters uit alle leeftijdscategorieën kunnen doorgroeien." Philipsen vult aan: "We starten nu met meiden vanaf 9 jaar." Hij geeft aan dat het speelplezier voorop staat, maar dat spelen op een hoger niveau zeker niet uit de weg wordt gegaan.

De teams krijgen een eigen identiteit binnen het voetbal in Heeze-Leende. Dat wordt onder meer onderstreept door herkenbare meidentenues. Op de shirts prijken de clublogo's, maar de zwart-roze kleuren wijken af van het rood-wit van DOSL en het rood-groen van RKSV Heeze. Moerenhout: "Daarnaast willen wij op meiden gerichte activiteiten houden, zoals het bezoeken van een wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal. We willen het meidenvoetbal echt in de spotlights zetten."

Er wordt om en om in Leende en Heeze getraind. Ook met de thuiswedstrijden van de meiden- en damesteams wordt gerouleerd. Afhankelijk van de 'roots' van de speelsters krijgt een team de benaming ST RKSV Heeze/DOSL of ST DOSL/RKSV Heeze. Philipsen benadrukt dat de samenwerking geen voorbode is van een fusie tussen beide clubs. "Dat is voorlopig zeker niet aan de orde", aldus de Leendenaar. Moerenhout: "Er is nu gekozen voor een samenwerking. De volgende stap zou een aparte damesvereniging kunnen zijn, maar dat is voorlopig nog heel ver weg."

Waar de nieuwe damesteams al eerder in hun nieuwe, gemengde samenstellingen aan het (beker)seizoen waren begonnen, maakten afgelopen zaterdag de jeugdteams op sportpark Het Lambrek in Heeze kennis met elkaar. Dit weekend start de competitie.

Meer berichten