Vanaf deze zomer volgt Nedim Nuhanovic bij 040Fit in Valkenswaard en sportcentrum Harks in Geldrop een speciaal strongmenprogramma.
Vanaf deze zomer volgt Nedim Nuhanovic bij 040Fit in Valkenswaard en sportcentrum Harks in Geldrop een speciaal strongmenprogramma. (Foto: )

'De opname was een wake-up call'

Roy de Leijer

Nederbelg volgt strongmentraining

Met een lengte van 2 meter en 10 centimeter, en een gewicht van 161 kilo schoon aan de haak is Nedim Nuhanovic nu al een indrukwekkende verschijning. Als het aan hem ligt komt daar nog een kilo of twintig bij. Aan spiermassa wel te verstaan. De Bosnische Nederbelg wil namelijk hoge ogen gooien als strongmen.

VALKENSWAARD/GELDROP - Om zijn gezondheid op peil te houden was de 35-jarige Neerpeltenaar al langer in de sportschool te vinden. Vanaf deze zomer volgt hij bij 040Fit in Valkenswaard en sportcentrum Harks in Geldrop echter een speciaal programma dat is toegespitst op crossfit en strongmantraining.

Twee jaar geleden leek dit nog ver weg. Toen werd Nuhanovic in het ziekenhuis opgenomen met een veel te hoge cholesterol- en suikerspiegel. Hij woog op dat moment 186 kilo en had een vetpercentage van 32 procent.

"De ziekenhuisopname was een wake-up call", zegt Nuhanovic, "na vijf dagen mocht ik naar huis, met een volle tas medicijnen." Omdat hij geen trek had in de vele medicatie, zocht hij naar een andere manier om terug gezond te worden. De Bosnische Nederbelg dook daarom net als vroeger de sportschool in. Ook zijn andere hobby, basketbal, werd opnieuw opgepakt. Nuhanovic: "Na drie maanden trainen zaten mijn waarden weer in het groen. Mijn vetpercentage was flink afgenomen, naar 17,8 procent."

Veel oefeningen, zoals bankdrukken, squatten en deadliften, kunnen in de meeste reguliere fitnesscentra worden uitgevoerd. In de sportschool drukt, duwt en tilt Nuhanovic vlot een paar honderd kilo of meer. De mogelijkheden om bekende sterkste man-onderdelen te trainen, zoals het sjouwen van zware stenen en boomstammen, zijn daar vooralsnog echter beperkt. Verder val het niet mee om het trekken van vrachtwagens te oefenen. Nuhanovic: "Daarom ga ik regelmatig rennen met een geopende parachute op mijn rug."

Ook voeding is belangrijk. Grote hoeveelheden kip, steak, shakes, rijst en eieren moeten Nuhanovic helpen om verder op gewicht en kracht te komen. De krachtpatser eet dagelijks 5.000 calorieën. Om nog verder te 'groeien' moet hij dit aantal verdubbelen. "Daardoor is het soms echt proppen geblazen", aldus de spierbundel.

Zijn grote, twee centimeter kleinere, voorbeeld is Hafþór Björnsson uit IJsland. Björnsson, die de bijnaam The Mountain heeft, speelde onder meer in de televisieserie 'Game of Thrones'. De IJslander is de regerend wereldkampioen. Deze titel veroverde hij eerder dit jaar in de Filipijnse hoofdstad Manilla. "Door hem heeft de sport de laatste jaren een enorme boost gekregen", vertelt Nuhanovic, alias 'The Balkan Mountain'.

Zijn eerste grote test is de strongman truckpull in Aalter (B) op 23 september. Als alles volgens planning verloopt volgt volgend jaar zijn eerste echte strongmanwedstrijd. Ook hoopt hij zich te kunnen kwalificeren voor de 'Sterkste man van Nederland'.

Meer berichten