Logo deparelvanbrabant.nl


Van links naar rechts: Jacqueline Kursten, Jan Rademakers en Theo Dubbeld met een gekraakte cryptex cache.
Van links naar rechts: Jacqueline Kursten, Jan Rademakers en Theo Dubbeld met een gekraakte cryptex cache. (Foto: )

'Hier ligt nog niet zoveel verstopt'

Roy de Leijer

Grenslandevent naar Leenderstrijp

De Grenslandcachers houden op 14, 15 en 16 september voor de negende keer het Grenslandevent. Het driedaagse geocache-evenement wordt voor het eerst niet in Budel, maar in Leenderstrijp gehouden. Voor de meeste deelnemers moet het echter niet al te moeilijk zijn om de nieuwe locatie te vinden.

LEENDERSTRIJP - Het Grenslandevent vindt dit jaar plaats in en rond camping Riestenblik in Leende. Deze locatie biedt meer mogelijkheden, stelt medeorganisator Jacqueline Kursten: "In Budel groeiden we uit onze voegen. Dat kwam vooral door een gebrek aan kampeerplaatsen. Nu kunnen we meer mensen laten overnachten." Jan Rademakers vult aan: "Bovendien zijn hier alle faciliteiten aanwezig om het evenement op één locatie te houden." Verder is de gemeente Heeze-Leende nog een redelijk onontgonnen gebied. "Hier ligt nog niet zoveel verstopt", weet Rademakers.

Een paar honderd deelnemers uit binnen- buitenland zoekt tijdens het driedaagse evenement naar zogeheten caches (verstopplaatsen). Het buitenspel wordt wereldwijd gespeeld. Een cache kan van alles zijn, zoals een fotorolletje, bloempot, vogelhuisje, of zelfs een rietje of bierdopje. De verstopte schatten kunnen worden gevonden met behulp van een gps-ontvanger of een mobiele telefoon met geocache-apps. Rademakers: "Een cache bevat doorgaans een logboekje, maar ook vaak kleine voorwerpen die vinders mogen ruilen. Er moet echter altijd iets worden teruggelegd."

In Nederland zijn vele tienduizenden caches verstopt. Theo Dubbeld schat het aantal op meer dan één miljoen. Een app op zijn gsm laat alleen al in de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende vele tientallen vindlocaties zien. Met ruim 4.000 gevonden caches is Dubbeld een fanatieke geocacher.

Bij het Grenslandevent moeten er onder meer puzzels worden opgelost om de coördinaten van verstopte geocaches te kunnen bepalen. Bij geocaching gaat het echter niet zozeer om het vinden van een kokertje, maar om mensen leuke plekken te laten zien. Dubbeld: "Geocaching is wandelen met een doel. Je bezoekt mooie en interessante plekken waar je anders nooit komt." Rademakers: "Je kunt het jezelf daarbij zo moeilijk maken als je wilt. Sterren geven de moeilijkheidsgraad aan. Bij vijf sterren moet je bijvoorbeeld een boom in."

Er wordt steeds meer aandacht aan de caches besteed. "Het verwachtingspatroon is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Met een kokertje achter een boom komen we niet meer weg. Om een juiste code voor een cache te bemachtigen moet er dit jaar zelfs een level worden uitgespeeld op een zelfgebouwde spelcomputer", weet Rademakers. Om het apparaat te kunnen bedienen is het aan te raden om een batterijtje op zak te hebben. "Daarnaast behoren onder meer een magneet, pincet, spiegeltje en een UV-lamp tot mijn standaarduitrusting", vertelt Kursten. Meer info: www.grenslandevent.nl, www. geocaching.com.

Nieuwsoverzicht