Daan Demes uit Heeze kijkt aandachtig naar alle hightech apparatuur. Foto: Bram Saeys.
Daan Demes uit Heeze kijkt aandachtig naar alle hightech apparatuur. Foto: Bram Saeys. (Foto: Bram Saeys)

'We mochten overal in en alles zien'

Van de redactie

Young Brainport Summer School

De Young Brainport Summer School is een initiatief van Brainport Development in samenwerking met de Brainport Scholen en Provincie Noord-Brabant. De derde Summer School vond onlangs plaats. Internationale toptalenten, uit het voortgezet onderwijs van 16 tot 18 jaar, met een grote belangstelling voor natuurkunde en technologie, konden deelnemen. Zo ook Daan Demes uit Heeze, leerling van het Strabrecht College.

HEEZE - Dit jaar werden gedurende deze week 40 studenten uit 20 landen, in de wereld van natuurverschijnselen, nieuwe technologieën en meetinstrumenten gestort. Centraal bij het Strabrecht College staat het persoonlijke leertraject. Zelf onderzoeken, ontwerpen en ondernemen met behulp van de 21st Century Skills. Tijdens de Young Brainport Summer School krijgen de studenten op hoog niveau theorieles van gerenommeerde professoren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Zo mochten Daan Demes (vwo 5) uit Heeze en Eva Sanders (vwo 5) uit Geldrop bij ADSL zelf aan de slag. "Echte machines repareren met behulp van data. Geweldig! We mochten echt overal in en echt alles zien. Geen Jip en Janneke taal in de uitleg, maar échte diepgaande uitleg," zegt Daan trots.
Door een actieve, jonge en kundige Mieke Zijlstra werden ze begeleid deze week. Het Student Hotel in Eindhoven als gezamenlijke accommodatie om een ´experience of a lifetime´ te creëren. Dat dát gelukt is, was voelbaar. "Wat een energie in de groep. Een echte eenheid. Zondag één-voor-één aangekomen op Schiphol en op vrijdag een homogene groep", zegt een van de begeleiders. "Ik heb nu adressen en connecties van over de hele wereld!" hoor ik drie rijen achter me."

Missie

Bij de hightechbedrijven geen sport en spel. Diepgaande opdrachten, vaak met een duurzame missie. Innovatieve oplossingen zoeken voor producten en of andere issues. De Summer School is ontstaan uit samenwerking met het Perimeter Institute for Theoretical Physics uit Waterloo, Canada en bedrijven zoals ASML en Philips. Zij dragen bij aan de invulling van het programma. Zo ook Solliance. Zij werken met solar. In kleine groepen werden de studenten uitgedaagd nieuwe innovatieve producten te bedenken. Groep 6 won deze 'battle'. Een raambedekking/ zonnescherm dat energie opwekt, was hun idee. De uitvoerbaarheid laat echter nog even op zich wachten, omdat nog niet alle hoogwaardige materialen op de markt zijn.

"Dat je na al dat nadenken even los moet in een karaokeavond is logisch. Ook daar zit weer een leerproces in. De volgende dag blijkt twee koffie niet genoeg om wakker te blijven, volgens een student uit Spanje. Iedereen lacht hem toe. De week blijkt best vermoeiend. Met een certificaat en veel nieuwe kennis op zak vliegen ze ieder hun kant weer op. Op Instagram zie ik 'Love You All' en 'Mis You Already' voorbijkomen."

Meer berichten