De Brabantsedag telde zondag 16 deelnemers. Er zijn echter plannen voor een nieuwe, 17e wagenbouwersgroep. Foto: Victor Coffa
De Brabantsedag telde zondag 16 deelnemers. Er zijn echter plannen voor een nieuwe, 17e wagenbouwersgroep. Foto: Victor Coffa (Foto: Victor Coffa)

Plannen voor nieuwe BD-groep

Roy de Leijer

Initiatiefnemers zoeken leden

Dit jaar stonden ze nog langs de kant van de weg, maar als het aan een clubje Brabantsedag-liefhebbers ligt, dan wordt er volgend jaar (opnieuw) deelgenomen aan de theaterparade, die iedere laatste zondag van augustus door het centrum van Heeze rolt.

HEEZE - Een van de initiatiefnemers van de nieuwe wagenbouwersgroep is Jos Berkers. De Heezenaar was in het verleden onder meer lid van Toontje Hoger. Deze groep nam in 2010 voor de laatste keer deel aan de parade van de Brabantsedag. In het voorjaar van 2011 werd de stekker uit de vereniging getrokken. De wagenbouwersgroep kampte met een teruglopend aantal leden en een vergrijzing van het ledenbestand. "Daardoor was de groep te klein geworden en waren we niet meer in staat om datgene neer te zetten wat we wilden", legt Berkers uit. De laatste jaren was hij samen met de rest van zijn gezin actief bij bouwerij Skôn. Nadat hij daar stopte, ontstond het idee voor het oprichten van een nieuwe vereniging.

Berkers: "Wij zijn hiervoor op zoek naar wagenbouwerstalenten op verschillende terreinen. We hebben onder meer mensen nodig voor het ontwerpen, bouwen en acteren. Verder moet er onder meer kleding worden gemaakt." Het maakt niet uit waar onze leden vandaan komen. Berkers: "Of ze nu uit Heeze, Leende, Sterksel, of daarbuiten komen, dat speelt geen rol. Het gaat om het maken van plezier en een creatie waar iedereen trots op kan zijn." Hij schat dat er ongeveer veertig leden nodig zijn om te kunnen starten. "Vervolgens duurt het nog 3 tot 4 jaar voordat de nieuwe groep er helemaal staat", verwacht Berkers.

Inmiddels heeft een twintigtal mensen gereageerd op het voornemen van de initiatienemers. Ongeveer de helft komt uit Heeze en was al eerder lid van een wagenbouwersgroep. Berkers laat weten dat ook enkele nieuwkomers in het dorp hun interesse kenbaar hebben gemaakt. De initiatienemers van de nieuwe wagenbouwersgroep willen op korte termijn in gesprek met het bestuur van Stichting Brabantsedag. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen ziet de groep twee mogelijkheden: meteen deelnemen aan de parade, of eerst met een sluitings- of openingswagentje meerijden in het rollende theaterspektakel. Berkers: "Bij deze tweede optie willen we op termijn doorgroeien naar een volwaardige wagenbouwersgroep."

Na het stoppen van De Nieuwe Hoeven in 2015, daalde het aantal wagenbouwersgroepen van de Brabantsedag naar zestien. Als het aan Berkers ligt dan komt daar een nieuwe, zeventiende groep bij. Dit zou betekenen dat er voor het eerst in ruim 10 jaar - na de oprichting van Bloed, Zweet en Tranen in 2007 - versterking komt voor het bouwersgilde van de Brabantsedag. Berkers kijkt er in ieder geval naar uit. "Ik heb niet alleen het bouwen gemist, maar ook de gezellige sfeer en het gevoel om samen iets neer te zetten."

Voor meer informatie: Jos Berkers, e-mail:

josberkers55@gmail.com.

Meer berichten