De brandweerwagen met het team vrijwilligers zaterdagmorgen kort voor het vertrek naar Roemenië. Foto: Bert Jansen
De brandweerwagen met het team vrijwilligers zaterdagmorgen kort voor het vertrek naar Roemenië. Foto: Bert Jansen (Foto: Bert Jansen)

Tankautospuit krijgt tweede leven

Roy de Leijer

Voertuig naar Lunca Bradului

De Roemeense gemeente Lunca Bradului is een tankautospuit rijker. De brandweerauto is geschonken door de gemeente Heeze-Leende. De overdracht vond dinsdag plaats in samenwerking met Stichting Icarus Roemenië van Heezenaar Theo Werkhoven.

HEEZE-LEENDE/LUNCA BRADULUI - De brandweer heeft onlangs een voertuig ingeruild bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Namens de Commissie Goede Doelen van de gemeente Heeze-Leende wordt het oude brandweervoertuig nu geschonken aan Lunca Bradului in Roemenië.

Afgelopen zaterdag is het voertuig vanaf het gemeentehuis in Heeze naar zijn nieuwe bestemming vertrokken. Twee oud-brandweervrijwilligers, Toon van der Heijden en Jos Rooijmans, hebben de wagen zelf naar Roemenië gereden. De rit bedroeg zo'n 2.000 kilometer. Ondertussen waren Theo Werkhoven, voorzitter van Stichting Icarus Roemenië, en Michel Zewald, postcommandant van het brandweerkorps in Heeze al op eigen gelegenheid naar Roemenië gevolgen om de overdracht voor te bereiden.

Samen met zijn oud-collega's verzorgt Zewald deze week instructies over het voertuig. Theo Werkhoven, die diverse ontwikkelingstrajecten initieert en realiseert in Roemenië, kent de omgeving. Hij is sinds 2004 actief in het eveneens in Transsylvanië gelegen Reghin, Gurghiu en enkele andere plaatsen in de omgeving. De activiteiten hebben betrekking op onder andere scholen, een dokterspost, instelling voor lichamelijk en geestelijk gehandicapten, weeshuizen en een ziekenhuis. Ook individuele personen en gezinnen worden geholpen. In 2008 werden deze activiteiten ondergebracht in Stichting Icarus Roemenië.

Zewald: "Theo draagt het voertuig over aan de burgemeester van Lunca Bradului. Dat gebeurt op feestelijke wijze. Hoge functionarissen uit de hele regio zijn bij de overdracht aanwezig." Als het aan Zewald ligt gaat er nog meer brandweermateriaal naar Transsylvanië. "Er is verder een tekort aan hydraulische hefgereedschappen. Ook die staan nog op ons wensenlijstje."

De gemeente Lunca Bradului bestaat uit drie dorpen. Zewald: "In de wijde omgeving is verder geen brandweerzorg aanwezig. Je praat dan over een gebied dat qua grootte vergelijkbaar is met Eindhoven en Helmond, maar dan met slechts drieduizend inwoners. Wel is er net een nieuwe kazerne geopend, maar tot voor kort had het korps slechts één voertuig tot zijn beschikking. Hij geeft aan dat de uitrijdtijden dan ook niet vergelijkbaar zijn met Nederland. Zewald: "Het is echter niet zo dat we onze manier van werken met een belerend vingertje gaan opleggen. We kijken hoe die het beste aansluit." Vorig jaar zou de Roemeense gemeente nog een voertuig uit Groot-Brittannië krijgen. Dit voertuig bleek echter niet geschikt en er werd besloten te wachten op het voertuig uit Heeze. Eerder al werd er een brandweervoertuig geschonken aan Gurghiu.

Meer berichten