Logo deparelvanbrabant.nl


Bas Bunthof lanceert deze week zijn eerste eigen brouwsel: Het Brokmop Bierke. FotoL Jurgen van Hoof
Bas Bunthof lanceert deze week zijn eerste eigen brouwsel: Het Brokmop Bierke. FotoL Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Brokmop voortaan ook in biervariant

Roy de Leijer

Lancering Het Brokmop Bierke

De typisch Leendse delicatesse de brokmop, dat volgens goed gebruik rond halfvasten wordt gebakken, kende met 't Brokmöpke al een vloeibare variant. Naast deze borrel is er nu ook een speciaalbier dat zich door het anijsgebak heeft laten inspireren. Het Brokmop Bierke, een brouwsel van Premium Bier Leende, wordt vrijdag gelanceerd.

LEENDE - De presentatie van het nieuwe bier vindt die avond plaats bij Bourgondisch Lind. Vanaf zaterdag is Het Brokmop Bierke verkrijgbaar bij de Plus-supermarkt in Leende. Ook stroomt het blonde bier, dat is 'geïnjecteerd' met anijs, uit de tap bij Café Roothans.

De initiatiefnemer van het nieuwe speciaalbier is Bas Bunthof uit Leende. Bunthof: "Het idee had ik al langer op de plank liggen, maar afgelopen najaar is het echt concreet geworden." Hij ontwikkelde het blonde bier in samenwerking met brouwerij Hoppa uit Bergeijk. Dat was nog een flinke klus, weet Bunthof: "Eerst hebben we flink gebrainstormd over het bier en de smaak."

Geheel in de lijn met de traditie van het kubusvormige anijsbaksel de brokmop, waarvan de receptuur slechts door enkele plaatselijke bakkersfamilies wordt gekend, werd er de afgelopen maanden in het diepste geheim gewerkt aan het juiste recept voor het nieuwe blonde bier. Na de nodige experimenten, een zestal proefbrouwsels en veel proeven werd het gewenste resultaat bereikt.

Het lokale speciaalbier bevat 6,5 procent alcohol. Bunthof: "Daardoor is het bier, anders dan bijvoorbeeld een dubbel of trippel, toegankelijk voor een breed publiek. Het pas ook goed bij de tijd van het jaar."

Het Brokmop Bierke verschijnt in een beperkte oplage van 400 flessen van 0,75 liter. De prijs bedraagt 7,5 euro. Het speciaalbier wordt geleverd met een korte ontstaansgeschiedenis. Het is onder meer een leuk cadeau voor (oud-)Leendenaren, verwacht Bunthof. In principe gaat het om een eenmalige actie. Toch sluit Bunthof het niet helemaal uit dat er nog een vervolg komt op het Leendse speciaalbier. Als die vraag extreem hoog is, dan komt er wellicht een vervolg. Ook zijn er voorzichtige plannen om in de toekomst een dubbel of een tripel op de markt te brengen. Bunthof: "Er komt echter veel kijken bij het hobbybrouwen. Stiekem gaan er heel wat uren tijd in zitten. Zo hebben we de flessen onlangs met de hand gestickerd. Het was echter wel een leuke leerschool." De Leendenaar geeft aan de het hem niet gaat om het verdienen van geld, maar om de kick van het op de markt brengen van een eigen bier. Premium Bier Leende is een van de brouwerijen die vrijdag acte de présence geven bij Bourgondisch Lind op evenemententerrein Breedvennen in Leende. Behalve Bunthof serveren ook vier andere regionale hobbybrouwers die avond hun brouwsels.

Bourgondisch Lind begint vrijdag om 19.00 uur. Op zaterdag 7 juli, vanaf 20.00 uur, vindt op evenemententerrein De Breedvennen de zeven de editie van BuitenGewoon Lind plaats. De entree is gratis.

Nieuwsoverzicht