"De toekenning van deze subsidie geeft aan dat Cerescon tot de meest innovatieve en kansrijke MKB-bedrijven van Europa behoort."
"De toekenning van deze subsidie geeft aan dat Cerescon tot de meest innovatieve en kansrijke MKB-bedrijven van Europa behoort."

Cerescon beloond voor innovatie

Cerescon, de ontwikkelaar van de eerste selectieve aspergeoogstmachine Sparter, heeft afgelopen week het Europese subsidiecontract met Brussel ondertekend.

Heeze - Dit SME Instrument project is onderdeel van Horizon 2020; een Europese subsidie om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en het verkennen van nieuwe markten te ondersteunen. Cerescon gebruikt deze subsidie voor de marktintroductie van Sparter. Het project start in juli 2018 voor een periode van twee jaar. De eerste Sparter is vanaf dit aspergeseizoen operationeel bij een aspergeteler in Frankrijk. Daarnaast bouwt Cerescon een 3-rijige Sparter, die de tweede helft van het aspergeseizoen demonstraties geeft aan diverse geïnteresseerde telers uit binnen- en buitenland. Cerescon gebruikt de verkregen subsidie om de Sparter in verschillende landen met verschillende grondsoorten en aspergerassen te testen en demonstreren. Einddoel van het Horizon 2020 project is een bewezen selectieve aspergeoogstmachine in een operationele omgeving. Maar liefst 1.163 Europese MKB-bedrijven dienden deze ronde een projectaanvraag in. Na een zware selectieprocedure zijn de beste bedrijven uitgenodigd voor een tweede beoordeling in de vorm van een interview voor een jury van innovatie- en bedrijfsexperts. Ad Vermeer en Thérèse van Vinken pitchten hun project voor een jury van zeven experts. Cerescon is 1 van de 57 MKB-bedrijven die subsidie toegewezen kreeg. "De toekenning van deze subsidie geeft aan dat Cerescon tot de meest innovatieve en kansrijke MKB-bedrijven van Europa behoort", aldus Ad Vermeer, uitvinder van Sparter en mede-eigenaar van Cerescon. Horizon 2020 is een Europees subsidieprogramma dat loopt van 2014 tot 2020. Met een totaalbudget van bijna €80 miljard stimuleert de Europese Commissie onderzoek en innovatie. Alleen hoogwaardig innovatieve projecten met zowel technisch als maatschappelijk belang komen in aanmerking.

Sparter heeft een uniek concept: een gepatenteerde ondergrondse detectiemethode met geïntegreerde modules voor asperge steken, plastic handling en zandbedherstel. De steekrobot steekt de asperge vanaf de bovenkant van het bed en haalt deze er in één beweging uit, schudt het zand uit het mes en legt de asperge af op de transportband. Voor de teler worden de steekkosten in vergelijking met handsteken gehalveerd. Door de manier van detecteren en steken ontstaat minder schade aan de asperges, met een hogere opbrengst als gevolg. Bovendien verkleuren en bloemen de asperges niet. Machinaal oogsten levert niet alleen méér, maar ook een betere kwaliteit asperges op.

Meer berichten