Tonny (l) en Mien Verhoeven onthullen het nieuwe straatnaambord, een eerbetoon aan hun in 1945 gesneuvelde broer Jan. Foto: Theo van Sambeek
Tonny (l) en Mien Verhoeven onthullen het nieuwe straatnaambord, een eerbetoon aan hun in 1945 gesneuvelde broer Jan. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

Stoottroeper geëerd met straatnaam

De in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde stoottroeper Jan Verhoeven uit Leenderstrijp wordt geëerd met een straatnaam in het nieuwe centrumplan van Leende. Het straatnaambord werd afgelopen donderdag, op zijn geboortedag, onthuld door zijn zussen Mien en Tonny. Daarnaast werd Verhoeven postuum onderscheiden door het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard (RSPB).

LEENDE - De Jan Verhoevenstraat verbindt de Kerkstraat en Schoolstraat met elkaar. De onthulling in de raadzaal van het gemeentehuis in Heeze riep bij veel aanwezigen een déjà-vu gevoel op. "Tien jaar geleden waren we hier ook al een keer", zegt Mien Janssen-Verhoeven. Ze is de op één na jongste uit het gezin Verhoeven, dat in totaal dertien kinderen telde. Het Jan Verhoevenhof kwam er echter nooit, omdat het bouwplan voor het 'terrein Kees' in Leende, mede door de crisis van tafel ging. "Daardoor hebben we nog 10 jaar moeten wachten op een nieuwe gelegenheid", vertelt haar man Wim Janssen. Hij is blij dat het, nu er nog maar twee zussen in leven zijn, alsnog is gelukt om een straat naar Jan Verhoeven te vernoemen. Janssen: "Er zijn nog maar een paar familieleden die hem hebben gekend. De rest van de familie heeft Jan leren kennen van de verhalen die worden verteld." Dat geldt voor een groot deel ook voor Mien, die 8 jaar oud was toen haar broer sneuvelde door een ontplofte granaat. Jan was op dat moment slechts 20 jaar. Hij overleed op 22 maart 1945 in de omgeving van Sambeek. Zijn overlijden wordt nog ieder jaar herdacht. Mien: "De jaarlijkse herdenking op de tweede zondag van oktober in Beneden-Leeuwen wonen we altijd bij." Alle gesneuvelde stoottroepers worden dan herdacht.

Johannes Wilhelmus Verhoeven werd in 1924 in Roosendaal geboren. Een paar jaar later verhuisde het gezin Verhoeven naar Leenderstrijp. Samen met zijn broers Fried en Wim zat Jan tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Na de bevrijding van Zuid-Nederland meldden de broers zich aan bij het Engelse leger. Ze werden geplaatst bij het Commando-Brabant van de stoottroepen. Het drietal werd ingezet in de gebieden onder de grote rivieren.

Eerder al werden andere Heeze-Leendse oorlogsslachtoffers met een straatnaam geëerd. Burgemeester Paul Verhoeven: "Twaalf jaar geleden hebben we als gemeente besloten meer aandacht te besteden aan onze door oorlogsgeweld gevallen inwoners. Inmiddels zijn er een tiental straten naar hen vernoemd. Dat doen we niet alleen om te treuren, maar ook om onze inwoners ervan bewust te maken dat er mensen zijn geweest die hun leven voor de vrijheid van anderen hebben gegeven."

Meer berichten