De insectenhotels werden zondag officieel geopend tijdens een speciale wandeling van het IVN Heeze-Leende. Foto: Theo van Sambeek
De insectenhotels werden zondag officieel geopend tijdens een speciale wandeling van het IVN Heeze-Leende. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

De eerste 'gasten' al gearriveerd

Vanaf een afstandje lijken de onlangs geplaatste bouwwerkjes langs 't Freulelaantje bij de Strabrechtse Heide in Heeze wel een beetje op vogelhuisjes. De twaalf nieuwe onderkomens, met tal van gaten en gangetjes, richten zich echter op een andere doelgroep. De zogeheten insectenhotels bieden duizenden nuttige, kleine, diertjes een broed- en slaapplek.

HEEZE - De insectenverblijven werden zondag officieel geopend tijdens een speciale wandeling. De cursuswerkgroep van het IVN Heeze-Leende nam het initiatief voor de 'paalwoningen'. Al vier decennia organiseren deze vrijwilligers natuurcursussen voor de inwoners van Heeze-Leende. De nieuwe insectenhotels vormen een blijvende herinnering aan de het 40-jarig jubileum van de werkgroep. De officiële opening werd zondag bijgewoond door een veertigtal deelnemers.

De insectenhotels, ook wel bijenhotels genoemd, zijn ontworpen door Annemiek van Dijk, lid van de cursuswerkgroep. Ze hoopt dat veel mensen zich door de verblijven laten inspireren om hun tuin gastvriendelijker voor insecten maken. Dat betekent minder aanharken en minder verharding, zodat er voldoende voedsel en schuilplaatsen te vinden zijn.

Een hotel ter grootte van een vogelhuisje is prima geschikt als insectenonderkomen, aldus Van Dijk: "Maar minstens zo belangrijk is de aanwezigheid van voedsel." Dit kan worden gecreëerd door bloemen te zaaien.

In een insectenhotel leven vooral bijen. Daarom wordt ze ook wel bijenhotel genoemd. Maar ook kevers, wespen, wantsen, oorwurmen, spinnen en vliegen weten de hotels te vinden.

Een insectenhotel bestaat vaak uit afvalstukken hout en boomstammetjes. Dit wordt gecombineerd met wat riet, bamboe en andere holle plantenstengels. De gaten en gangetjes worden door insecten gebruikt om te overnachten en om zich voort te planten. Tien van de twaalf geplaatste verblijven zijn voor 'insectenbegrippen' ingericht als vijfsterrenhotel. "We hebben ook twee rode, 'foute' insectenhotels gemaakt om te laten zien wat insecten juist niet leuk vinden", vertelt Van Dijk, die aangeeft dat de eerste 'gasten' zich al hebben gemeld.

De cursuswerkgroep van het IVN organiseert al veertig jaar lang korte en lange cursussen. Bekend bij veel natuurliefhebbers is de Groencursus, die al jarenlang wordt aangeboden. Van Dijk: "Bijzonder succesvol zijn ook de cursussen natuurfotografie. Verder gaat er steeds meer aandacht uit naar het thema duurzaamheid." Het cursusteam wil mensen op een leuke en enthousiaste manier de natuur laten ervaren, aldus Van Dijk: "We willen niemand iets opdringen of met het vingertje wijzen."

Meer berichten