De keukenbrigade van het Eetpunt Heeze: Thea, José, Marianne, Margriet, Annelies, Elly, Constance, Monique, Marion en Esther. Foto: Jurgen van Hoof
De keukenbrigade van het Eetpunt Heeze: Thea, José, Marianne, Margriet, Annelies, Elly, Constance, Monique, Marion en Esther. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Het zijn stuk voor stuk goede koks'

14 liter aspergesoep, 10 kilo kippendijen, 14 kilo aardappelgratin, 8 kilo snijbonen, 75 appels, 2 liter slagroom en 2 kilo kaas staan op de boodschappenlijst van het Eetpunt in 't Perron in Heeze. Al twaalf jaar bereiden vrijwilligers, eens per vier weken, een driegangenmaaltijd voor zeventig ouderen die gezellig met elkaar eten.

Heeze - Geen verhitte gezichten of chaos maar heerlijke geuren komen je uit de keuken tegemoet. Constance Jak heeft al jaren de leiding over de dames: "Vanmorgen om 9.00 uur zijn we begonnen, om 12.00 uur staat alles op tafel. We zijn goed op elkaar ingespeeld. Zes vrijwilligers werken in de keuken, drie vrijwilligers dekken de tafels en zorgen voor het serviesgoed, de tafelkleden en de decoratie". De eetzaal ziet er uitnodigend en feestelijk uit. Met het oog op Koningsdag staan er oranje bloemen en draagt de keukenbrigade oranje schorten. Constance laat trots de professioneel ingerichte keuken zien: "We zijn ontzettend blij dat we hier terecht kunnen. We werken met een stoomoven, een warmhoudoven, enkele grote gaspitten en niet te vergeten een geweldige vaatwasser". Als je kookt voor zo veel mensen is een goede organisatie belangrijk. Een paar dagen van te voren wordt het menu samengesteld. Volgens een rouleersysteem zijn er elke keer twee 'chef koks' die de boodschappen en het echte kookwerk doen en de taken verdelen onder de anderen. Het loopt als een goed geoliede machine.

Vaste gasten

Al ruim voor 12.00 uur druppelen de eerste gasten binnen. De meesten hebben een vaste plaats aan tafel zoals de echtparen Van Wilderen en Van Stiphout en Harry van Kuijk: "Wij waarderen het zeer dat de vrijwilligers tijd vrij maken om dit voor ouderen klaar te maken. Het gaat niet alleen om eten, ze zijn ook geïnteresseerd als mensen ziek zijn". "Wij komen hier al twee jaar en het is nog nooit tegengevallen, het zijn stuk voor stuk goede koks" glundert de heer Van Wilderen. Jan Cuijten (86) doet al mee vanaf het begin: "Je bent eruit en je krijgt praat. De dames zijn altijd even vriendelijk en verzorgen ons goed".

Het menu is voortreffelijk: Aspergesoep, gemarineerde kip met aardappelgratin en snijbonen en als toetje een appeltje van oranje met vanilleroomsaus. Voor de gezelligheid wordt er een glas wijn of jus d'orange geschonken. De dames van het Eetpunt genieten van de sfeer, de complimenten en de tevreden gezichten van de ouderen want daar doen ze het voor. Het maakt niet uit dat de tafels nog afgeruimd moeten worden en er een berg afwas wacht, er is immers de professionele vaatwasser.

Meer berichten