Leerlingen van Were Di gingen zowel online als offline op onderzoek uit. Het leverde bijzondere ontdekkingen op.
Leerlingen van Were Di gingen zowel online als offline op onderzoek uit. Het leverde bijzondere ontdekkingen op. (Foto: Ties Cleven)

Leends familieverleden ontrafeld

Met een serene blik staart een geestelijke de verte in. De beeltenis op de laptop van Were Di-leerling Tom Mandos (4 vwo) is die van Pedro Gonzáles Mendoza.

Leende - Het is een bloedverwant van Mandos, zo blijkt uit zijn onderzoek naar zijn stamboom in het kader van het project 'Verborgen familieverleden'. Tijdens het project deden vijfenvijftig 4 vwo-leerlingen van Were Di onderzoek naar overleden bloedverwanten die de verbeelding prikkelen. De leerlingen gingen on- en offline op onderzoek uit, speurden archieven, databanken en internet af en bezochten op zoek naar informatie, foto's en dagboeken familieleden. Daarna maakten ze op basis van de gevonden informatie een eigen geschiedenisverhaal in woord en beeld. Mandos vond veel informatie over zijn bloedverwant, die maar liefst zeventien generaties terug een vooraanstaand man was. Gonzáles Mendoza schopte het ver. Hij werd aartsbisschop van Sevilla en Toledo. En hij vocht onder Hendrik de IV in de oorlog van Granada. Mandos: "Hij was een machtig man. Hij had zelfs een kasteel heb ik ontdekt. Ik heb ook veel afbeeldingen van hem gevonden." Leerling Tim Claassen deed onderzoek naar zijn overgrootvader. "Die is tijdens de Tweede Wereldoorlog op de vlucht voor de Duitsers ontkomen. Een kogel ging door zijn jas." Hoeveel geluk en moed zijn overgrootvader had, blijkt uit het verhaal dat Tim opduikelde. "De ouders van mijn overgrootvader woonden in Leende bij een bruggetje. Zij boden onderdak aan Nederlandse militairen. Hun taak was om het bruggetje op te blazen maar ze werden verraden. Toen de Duitsers het huis beschoten, vluchtte mijn overgrootvader met zijn zusje onder z'n arm naar de schuur. Ze overleefden maar een Nederlandse soldaat werd gedood, vier anderen werden gevangen genomen." Claassen stuitte op het verhaal via zijn oma van wie hij een boek over de stamboom van de familie Van der Heijden leende en bestudeerde. Daarnaast zocht hij in oude kranten en op Google. "Ik heb ook oude foto's van het huis gevonden." Claassen werd geraakt door het verhaal. "Mijn overgrootvader was een moedig man. En als hij het niet had overleefd, was ik er niet geweest."

Leerlingen werden tijdens het project begeleid door de eigen docenten (Nederlands en geschiedenis) en door de ontwikkelaars van de onderwijsmethode Jeroen Clemens en Ferdi Schrooten. Documentairemaker Olaf Koelewijn maakte een tv-reportage van de zoektocht van enkele leerlingen. Deze wordt in het najaar uitgezonden bij KRO/NCRV op NPO2 ('Roderick zoekt licht') en Omroep Brabant.

Meer berichten