Leden van de commissie vervoer van Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende met de onlangs aangeschafte Renault Kangoo. Foto: Jurgen van Hoof
Leden van de commissie vervoer van Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende met de onlangs aangeschafte Renault Kangoo. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Roy de Leyer)

Coöperatie start met vervoersdienst

Leendenaren die moeite hebben met het vinden van vervoer voor de boodschappen of een bezoek aan de huisarts kunnen vanaf volgende maand gebruik maken van de nieuwe vervoersdienst van Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende.

LEENDE - De pilot gaat op 1 mei officieel van start en duurt een half jaar. "In oktober beslissen we of we doorgaan", zegt Geert Hut, voorzitter van Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende. Hij benadrukt dat de dienst uitsluitend is bedoeld voor korte ritjes binnen de dorpsgrenzen, bijvoorbeeld voor transport naar de supermarkt, de tandarts of fysiotherapeut. Het voertuig is voorzien van een kofferbaklift. Daardoor is het mogelijk om een zware rolstoel of scootmobiel mee te nemen. De auto, die straks herkenbaar is aan het logo van de zorgcoöperatie, biedt plaats aan maximaal drie passagiers.

De vervoersdienst is bedoeld voor jong en oud. Secretaris Diny Simkens: "Zo is het ook mogelijk de auto te gebruiken om een kind met een gebroken been naar de basisschool te brengen. Maar ook ouderen die het prettig vinden om 's avonds na een verjaardag naar huis te worden gebracht kunnen zich aanmelden."

Door gebruik te maken van de vervoersdienst kunnen mensen de regie beter in eigen hand nemen, stelt Simkens: "We willen stimuleren dat dorpsbewoners zoveel mogelijk deel kunnen nemen aan het sociale leven in Leende. Door bijvoorbeeld een bezoek aan supermarkt te brengen vinden er allerlei ontmoetingen plaats en blijven de mensen niet achter de voordeur zitten." Hut vult aan: "Uit de meest recente GGD-monitor blijkt dat er in Leende veel mensen wonen die eenzaam zijn."

Passagiers moeten zich minimaal een uur van tevoren melden. Via het telefoonnummer van de zorgcoöperatie, 06-11193366, wordt de chauffeur van dienst bereikt. Via deze vrijwilliger kan er een afspraak wordt gemaakt om mensen thuis of op een ander adres op te pikken en naar hun bestemming te brengen. Iedereen, ook niet-leden van de zorgcoöperatie, kunnen gebruik maken van de vervoersdienst. De ritprijs bedraagt 2,- euro voor een enkele reis.

De zorgcoöperatie is nog op zoek naar extra chauffeurs en sponsoren. Zij kunnen zich aanmelden via info@zcgraaggedaanleende.nl of www.zcgraaggedaanleende.nl. Hut: "Omdat we heel flexibel willen zijn, streven we naar een dertigtal chauffeurs."

Leendenaren kunnen vanaf 1 mei gebruik maken van de vervoersdienst. Op zaterdag 12 mei houdt Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende een publieksevenement waarbij de auto aan de inwoners van het dorp wordt gepresenteerd.

Voor meer informatie over de pilot zie: www.zcgraaggedaanleende.nl

Meer berichten